Російська влада заявляє про плани “оздоровити” 26 тисяч українських дітей з окупованих територій, зокрема 6 тисяч в РФ

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада оголосила про свій намір відправити на “відпочинок” 26 тисяч дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, 6 тисяч з них планують вивезти до Російської Федерації.

Про це розповіла заступниця голови уряду РФ з питань соціальної політики Тетяна Голікова, яка перебуває під міжнародними санкціями.

Заступниця голови уряду РФ з питань соціальної політики Тетяна Голікова. Фото: “Коммерсантъ”

За її словами, 20 тисяч українських дітей з окупованих територій, які Москва називає “новими регіонами”, зможуть відпочити влітку в “місцевих установах”, які будуть розташовані у “631 одному таборі на базі освітніх організацій із денним перебуванням”.

“Це дозволить залучити до відпочинку 20 тисяч дітей. Ще 6 тисяч дітей із нових регіонів відпочиватимуть в інших суб’єктах РФ, у тому числі на узбережжі Чорного моря”, – заявила Голікова.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування у так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter