Росія сплатить 184 тисяч євро за порушення права на свободу мирних зібрань – ЄСПЛ

Дата: 08 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив позов 23 росіян, які скаржилися на відмови російської влади узгоджувати масові заходи з подальшим переслідуванням учасників цих акцій.

Як пише Російська служба ВВС, суд у Страсбурзі визнав дії російських властей такими, що обмежують право на свободу зібрань. За рішенням ЄСПЛ Москва зобов’язана виплатити позивачам у цілому 183,5 тисяч євро.

У зверненні до суду йшлося, що в період з 2009 по 2012 роки російська влада перешкодила проведенню 28 масових акцій, а їхні організатори й учасники зазнали затримань і судових переслідувань. 

    • Січень-лютий 2009 року. Відмова влади Самари в проведенні заходу в пам’ять адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, застрелених у Москві.
    • Грудень 2009 – лютий 2010 року. Відмова правозахисникам Льву Пономарьову і Євгену Іхлову в проведенні аналогічного мітингу в Москві.
    • Березень 2010 року. Відмова Льву Пономарьову, Євгену Іхлову і Сергію Удальцову в проведенні в Москві маршу і мітингу протесту проти порушення прав жителів Москви і Московської області.

  • Серпень 2009 року. Низка відмов гей-активістам у проведенні пікетів з вимогою відставки глави Північного адміністративного округу Москви, якого звинувачували в розпалюванні ненависті до представників сексуальних меншин і порушення закону про вибори.

  • Червень 2010 року. Відмова гей-активістам у проведенні маршу на захист прав сексуальних меншин у Санкт-Петербурзі.
  • Квітень–травень 2010 року. Відмова влади Калінінграда в проведенні акції на підтримку політики президента Дмитра Медведєва щодо боротьби з корупцією, злочинністю та реформування правоохоронної системи.
  • Березень 2011 року. Відмова влади Калінінграда в проведенні мітингу протесту проти “поліцейської держави” і з вимогою відставки прем’єр-міністра Володимира Путіна.
  • Червень 2009 – серпень 2012 року. Серія відмов міської адміністрації Ростова-на-Дону активістам руху “Інша Росія” в проведенні акцій “Стратегія-31” на захист 31-ї статті Конституції.
  • Грудень 2012 – січень 2013 року. Відмова у проведенні пікетів біля будівлі Державної думи в знак протесту проти “закону Діми Яковлєва”, що забороняє громадянам США усиновлення російських дітей.

Крім того, у скарзі, яку задовольнив ЄСПЛ, ідеться, що суд розглядає більше 80 заяв про порушення права на свободу зібрань у Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter