Родини полонених українців закликають бути уважнішими, бо активізувалися шахраї

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Родини українців, які опинились у російському полоні, закликають бути уважнішими через активізацію шахраїв. 

З таким закликом виступив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

За словами посадовця, зловмисники особливо активізувалися після нещодавнього обміну, в межах якого додому повернулися 230 людей. 

“З’явилися облікові записи, які представляють себе звільненими з полону захисниками і обіцяють надати інформацію начебто про тих військових, яких “бачили” у ворожому полоні. Після цього починають просити гроші”, – розповідає про схему Омбудсман. 

Шахраї використовують світлини з останнього обміну та обмінів, що відбувалися раніше, щоб видавати себе за звільнених.

“В жодному разі не надсилайте гроші! За цими сторінками та профілями соцмереж ховаються шахраї! Будьте пильними і звертайтеся тільки до офіційних ресурсів Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими”, – порадив Лубінець. 

Від початку повномасштабного вторгнення росіян побільшало новин про шахраїв, які ошукують, наприклад, рідних полонених або тих, кому потрібна соціальна допомога. 

Нещодавно на Київщині викрили жінку, яка ошукала на 150 тисяч гривень родину військового, обіцяючи допомогти зі звільненням з російського полону. Інший чоловік в області виманив в односельця гроші на лікування його зниклого на фронті брата. 

Також на Дніпропетровщині дружину загиблого військового ошукали на майже пів мільйона гривень. Підозрювана в цьому жінка видавала себе за побратима загиблого чоловіка потерпілої. 

Нагадаємо, що в уряді вже закликали не шукати зниклих безвісти та полонених через телеграм чи фейсбук.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter