З появою реєстру зниклих безвісти рідні цих людей зможуть отримувати пенсію через втрату годувальника – експертка

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Після початку функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, родичі цих людей мають усі підстави та можливість звернутися до держави по соціальну допомогу. 

Про це виданню ZMINA розповіла директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Ілюстраційне зображення. Фото: np.pl.ua

“Якщо зникла особа пройшла верифікацію в цьому реєстрі, то для родичів, які перебувають на утриманні цієї людини, передбачено державну пенсію через втрату годувальника. Підставою для отримання такої допомоги є витяг з бази даних. Її виплачують дітям, непрацездатним батькам або одному з подружжя. Донині ми не згадували про ці соціальні виплати, оскільки не був сформований реєстр. Водночас саме для подібних цілей він і був потрібен”, – говорить Альона Луньова.

Вона наголошує, що однією з ключових ідей ухвалення Закону “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” є відокремлений реєстр. Адже в умовах, коли ведеться війна або відбуваються техногенні катастрофи, розшук зниклих осіб не може вестись у звичному режимі. Очевидно, що людину, яка загубилася в якомусь місті три роки тому, не шукатимуть так, як людину, яка зникла в зоні бойових дій або на окупованій території. Звісно, що пошукові спроможності Нацполіції на цих територіях зовсім інші.  

На думку експертки, Єдиний реєстр зниклих безвісти потрібен для того, щоб отримувати й систематизувати інформацію про зниклих осіб від Міноборони, Генштабу, Міністерства охорони здоров’я, громадських та міжнародних організацій. У такий спосіб відомства, що займаються пошуком зниклих, зможуть швидко отримати всю необхідну інформацію про цих людей:

Це має підвищити ефективність розшуку таких людей. Крім того, завдяки реєстру ми матимемо державну статистику щодо зниклих безвісти. А ще, судячи з положення реєстру, туди можна внести дані про ДНК“.

Експертка підкреслила, що утримувачем єдиного реєстру є Міністерство внутрішніх справ, яке займається його обслуговуванням та забезпечує відповідний захист інформації, що зберігається в реєстрі.  

Уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин є суб’єктом, який може вносити дані до реєстру. Він має доступ до інформації, яка стосується пошуку зниклих. Також уповноважений бере участь у створені пошукових груп для розшуку таких осіб, їхніх решток та фіксації їхніх поховань. Фактично це пошук тіл. Він має право на це”, – пояснила Альона Луньова.

Вона розповіла, що МВС погодилося створити Єдиний реєстр зниклих безвісти на основі власної бази даних, хоча в міжнародній практиці є рекомендації не залучати правоохоронні органи до створення подібних баз. Адже людям, які живуть на окупованих територіях, небезпечно звертатися до правоохоронців. А ті, хто живе на підконтрольній українській владі території, можуть боятися їх або не довіряти їм. Саме через це в деяких країнах подібні реєстри створюють на базі міністерств, які займаються охороною здоров’я.

У дискусії ми дійшли того, що цим питанням займатиметься МВС, тому що вони готові це зробити й кращого органу влади не знайшлося. Це міг бути МОЗ, але він не виявив жодного бажання та зацікавленості в цьому”, – зауважила Луньова.

Вона нагадала, що положення про реєстр було ухвалене ще 29 серпня 2022 року. Тобто базу даних безвісти зниклих осіб створювали майже рік. Вона припускає, що, зволікаючи із запуском реєстру, держава намагалася заощадити на виплатах пенсій.

Нагадаємо, 2 травня в Україні запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. 

Для того щоб рідні отримали витяг з реєстру, який підтверджує статус зниклого, вони мають внести до нього всю наявну в них інформацію про ту чи іншу особу. Зокрема, до реєстру вноситимуть: ПІБ, місце та дату народження, сімейний стан, обставини та час зникнення, прикмети людини. Також до нього додаватимуть рішення суду про визнання осіб безвісти зниклими або померлими.

Оброблення та перевірка персональних даних триватиме місяць. Потім рідні зниклих можуть звертатися по витяг з реєстру. 

Запросити витяг можна поштою за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або ж надіславши документи на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

З витягом можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Без реєстру посадовці не знали точної кількості зниклих. За словами заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Тимченка, від початку повномасштабного вторгнення Росії таких налічували десятки тисяч, але переважну більшість із них уже знайшли. Нині офіційно підтверджено близько 23 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин – унаслідок воєнних дій. 

Нагадаємо, що торік парламент врегулював юридичний статус зниклих безвісти в окупованому Криму.

Фото обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter