Роботодавці не мають права відмовляти працівникам виходити на самоізоляцію – МОЗ

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Роботодавці не мають права відмовляти працівникам виходити на самоізоляцію, а також змушувати проходити тест на коронавірус за власні кошти.

Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов. 

Міністр нагадав, що рішення щодо самоізоляції ухвалює виключно епідеміолог та сімейний лікар відповідно до затвердженого МОЗ стандарту лікування COVID-19. 

Ніяких зобов’язань їхати в приватну лабораторію і робити тест на COVID-19 за власні кошти в людини навіть не може існувати. Щодо процесу тестування, він також виписаний у нашому стандарті“, – сказав Степанов. 

Очільник МОЗ наголосив, що людині, яка йде на самоізоляцію, сімейний лікар зобов’язаний виписати лікарняний.

Відомо, що ще у квітні поточного року Верховна Рада ухвалила закон, який містить правове врегулювання питань, що пов’язані з перебуванням громадян у самоізоляції та обсервації. Також під час карантину діє особливий порядок видавання листків непрацездатності. Так, якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи спричинена карантином, то фінансова допомога за кошт Фонду соціального страхування надається їй з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок перебування в закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом виплачується Фондом соціального страхування застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до повного одужання. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за кошт роботодавця.

Фонд компенсуватиме також 50% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу і здійснюватиме виплати на підставі виданого працівникові листка непрацездатності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter