РНБО відіграє слабку роль у санкційній політиці, хоча мала б бути її драйвером – експерт Гліб Канєвський

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Керівник аналітичного центру StateWatch Гліб Канєвський назвав три кроки, які має зробити держава, щоб оживити санкційну політику. Він констатував, що РНБО відіграє слабку роль у становленні санкційної політики в Україні попри “публічні погрози в бік росіян, їхніх олігархів та істеблішменту”, які регулярно звучать з вуст секретаря РНБО Олексія Данілова.

Про це експерт заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

Гліб Канєвський

Він переконаний, що вкрай важливо розробити державну концепцію, яка передбачала б більш системний, зважений та стратегічний підхід до санкційної політики. На думку Канєвського, без неї в держави немає розуміння, кого санкціонувати й чиї активи конфісковувати насамперед.

Це призводить до того, що таких одіозних діячів, як Клюєв, Сівкович, Рабінович, Мураєв, урешті-решт просто не вносять у санкційні списки. А тих, кого внесли, того ж Медведчука або Богуслаєва, – їхні активи не стягують. Мін’юст просто не отримує необхідну інформацію від СБУ, БЕБ, поліції, прокуратури для того, щоб піти в суд.

Гліб Канєвський

Другим кроком він вважає за потрібне розробити Реєстр підсанкційних осіб і підсанкційних активів. Третій – запровадити санкції проти всіх громадян Росії та політичних діячів часів Януковича, які на них заслуговують. Аналітик навів як приклад екснардепа-регіонала Сергія Клюєва, який перебуває під канадськими санкціями, але жодного разу з 2014 року не потрапив під українські.

На думку Канєвського, драйвером санкційної політики мала б стати Рада національної безпеки і оборони, адже до її складу входять керівники всіх дотичних до санкцій органів і відомств.

“Де питати, як не в секретаріаті РНБО, коли за одним столом збираються представники силового, економічного блоку, президентської гілки влади? Чому б (Олексію Данілову, секретарю РНБО. – Ред.) не запитати в них, коли з’явиться Реєстр підсанкційних осіб, коли ми перестанемо публікувати ганебні Excel-таблички і PDF-файли, які неможливо навіть просто вкупу звести?” заявив Гліб Канєвський.

Нагадаємо, у грудні 2023 року в США запровадили санкції проти 250 компаній та 23 людей, які забезпечували військово-промислову базу Російської Федерації.

Також на початку грудня 2023 року Велика Британія ввела санкції проти компаній, які забезпечують російську армію й допомагають Росії обходити західні санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter