Рівненський мер вибачився за пропозицію “вивезти місцевих ромів до Закарпаття”

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися
Рівненський міський голова Олександр Третяк вибачився за своє висловлювання про те, що “всіх ромів запакують в автобус і вивезуть до Закарпаття”.  
 
Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку
Олександр Третяк, фото: Четверта влада

“Учора на запитання журналістів щодо протиправної поведінки представників національних меншин у нашому місті відповів досить емоційно, за що хочу попросити вибачення. Така моя реакція викликана численними скаргами рівнян, зокрема петицією на сайті міської ради “Притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності ромського населення” та іншими зверненнями”, – написав очільник міста. 

Він додав, що водночас у громаді “дійсно склалася складна ситуація з протиправними діями різних осіб, що займаються жебракуванням та іншими протиправними діями, що порушують правила громадського порядку”. Третяк наголосив, що боротися з ними правоохоронці намагаються, але безрезультатно.  
 
Мер також зазначив стосовного свого висловлювання, що “справа не в упередженому ставленні до осіб певної національності, а в порушеннях Кримінального кодексу конкретними громадянами, незалежно від їх етнічного походження”:
 
“Тому кожного, хто буде порушувати закон, чекатиме покарання. Незалежно від етнічного походження, адже всі рівні й мають не лише однакові права, але й однакові обов’язки вести себе по-людськи”. 
 
Нагадаємо, що міський голова Рівного Олександр Третяк в ефірі Радіо Трек заявив, що “максимально стримується в емоціях, але в нього бракує слів і толерантності щодо того, що роми творять у місті”. Тож, за його словами, “йде до того, що всіх ромів запакують в автобус і вивезуть до Закарпаття”.

На публікацію Радіо Трек, а також висловлювання Третяка відреагували правозахисники. Вони вбачають у такій риториці дискримінацію, яка може спричинити розпалювання ворожнечі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter