Мер Рівного заявив, що треба “запакувати всіх місцевих ромів в автобус і вивезти до Закарпаття”

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Рівненський міський голова Олександр Третяк в ефірі Радіо Трек заявив, що “максимально стримується в емоціях, але в нього бракує слів і толерантності щодо того, що роми творять у місті”. Тож, за його словами, “йде до того, що всіх ромів запакують в автобус і вивезуть до Закарпаття”.  

Про це повідомляє Радіо Трек, у матеріалах якого Комісія з журналістської етики вже засуджувала використання ксенофобних, зокрема расистських, тверджень, поширення недостовірної інформації та розпалювання ворожнечі.     

Мер Рівного Олександр Третяк

Самого запису ефіру в мережі немає, але, вочевидь, розмова на Радіо Трек стосувалася петиції місцевих жителів щодо “притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності ромського населення”.  

Так, пише видання, мер Третяк розповів, що “недавно на вулиці Рівного зустрів ромів і сказав, що в них є пару годин, щоб забратися з міста”. 

“Але ті поскаржилися, що не їздять поїзди, автобуси тощо. Я бачу, що йде до того, що ми зробимо радикально: всіх запакуємо в автобус і вивеземо в їхнє рідне Закарпаття”. 

Очільник міста також додав, що “буквально на днях мав провести засідання робочої групи з правоохоронними органами, щоб вирішити це питання, аби представники ромської національності не поводилися так нахабно”: 

“Правоохоронці мали б стежити за цим, і муніципальна варта, яку ми ось-ось запускаємо”.   

Це не вперше, коли Третяк вдався до дискримінації. За інформацією агенції журналістських розслідувань “Четверта влада”, до того, як стати мером Рівного, він неодноразово виступав проти ЛГБТ-руху: на своїй сторінці у фейсбуку називав ЛГБТ-людей збоченцями, а сам рух – агресивною ідеологією та підтримував акції із заборони ЛГБТ-заходів у місті.  

На публікацію Радіо Трек, а також висловлювання Третяка відреагували правозахисники. Вони вбачають у такій риториці дискримінацію, яка може спричинити розпалювання ворожнечі. 

У коментарі ZMINA ромський правозахисник Юліан Кондур зазначив, що стосовно порушення журналістських стандартів у публікації на сайті Радіо Трек Коаліція ромських неурядових громадських організацій готує звернення до Комісії з журналістської етики. Звертатимуться також до Омбудсмана щодо висловлювань мера. 

“Наразі ми намагаємося знайти пряму мову та зрозуміти, що було сказано та в якому контексті”, – пояснив правозахисник. 

ZMINA звернулася по коментар стосовно висловлювань мера до пресслужби рівненської міської ради.  

Раніше Зола Кондур, посланниця толерантності Програми розвитку ООН в Україні, коментуючи схожу ситуацію в Івано-Франківську, зауважила, що “розв’язувати проблеми, до яких дотичні роми, потрібно в спосіб, який не порушуватиме прав людини”.  

Нагадаємо, що минулої весни до аналогічних висловлювань стосовно ромів уже вдавався мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовлявся, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус.

Тоді Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила, що мер Івано-Франківська своїм “розпорядженням” грубо порушив права ромів та вдався до етнічного профайлінгу. За фактом висловлювання Марцінківа слідчі поліції Івано-Франківщини також розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян. Про це у своєму твіттері написав міністр внутрішніх справ:

“Позиція міського голови є неприпустимою! Національна поліція – не каральна машина, пане голово, Україна – не “совок”, Франківськ – не князівство!” 

Згодом Марцінків вибачився за свої слова в ефірі місцевого радіо та сказав, що “висловився дещо емоційно”. Однак дискримінації у своїх висловлюваннях “не побачив”. 

Наразі, за інформацією ZMINA, провадження щодо мера Івано-Франківська закрили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter