Роковини збиття літака МАУ: Офіс генпрокурора почав досліджувати планшет, знайдений на місці трагедії

Дата: 08 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці розпочали дослідження планшета, знайденого на місці катастрофи літака МАУ, що сталася на початку минулого року. 

Про це повідомила очільниця відомства Ірина Венедіктова у фейсбуку. 

Фото: AP
 
Рівно рік тому український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету, а внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. Унаслідок авіакатастрофи загинули 176 людей.

За рік українські правоохоронці провели понад дві сотні процесуальних та слідчих дій, а також надіслали 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн. За словами Венедіктової, тільки нещодавно Україна нарешті отримала від Ірану проєкт фінального технічного звіту про авіакатастрофу.

“На аналіз цього документа та внесення до нього зауважень та пропозицій – 60 днів, після цього іранська сторона за місяць має його доопрацювати”, – розповіла вона. 

Водночас, як повідомляє українська служба BBC, Україна сьогодні розглядає п’ять версій подій, що могли призвести до авіакатастрофи, однак їхній зміст – таємниця слідства. Упродовж року українські експерти лише один раз мали доступ до місця падіння літака. Через два дні після катастрофи вони застали його без будь-якої охорони.

Нагадаємо, що Канада, 63 громадяни якої загинули на борту, вимагає не давати іранській владі самотужки розслідувати збиття літака. Хоча міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування таких авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, ці правила, на думку канадської влади, створюють “конфлікт інтересів” у військових інцидентах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter