Резніков розповів, як відкриватимуться КПВВ на Донбасі та з Кримом

Дата: 08 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Уряд у червні впровадить адаптивний режим на КПВВ поблизу зон конфлікту. 

Про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” сказав міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Міністр зауважив, що 4 червня відбулася міжвідомча нарада про відкриття КПВВ між 30 представниками державних органів, зокрема Мінсоцполітики, Міноборони, Держприкордонслужби, ДФС, Ощадбанку.

“Режим відкриття КПВВ буде адаптивним. Спочатку на КПВВ пропускатимуть дітей, які повертатимуться на навчання, людей, які повертатимуться на роботу на підконтрольну уряду територію”, – сказав Олексій Резніков. Він також нагадав про гуманітарні підстави, на яких наполягали правозахисники і які зараз дозволяють громадянам України перетнути КПВВ. Олексій Резніков також звернув увагу, що наразі Мінреінтеграції отримує нарікання від громадян, що незаконні формування не пропускають їх через свої КПВВ. 

Окрім цього, міністр нагадав, що абітурієнтам із тимчасово окупованих територій, які хочуть скласти зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), не потрібно проходити обов’язку 14-денну обсервацію. Вони безперешкодно можуть перетнути українські КПВВ у супроводі одного з батьків. 

Олексій Резніков звернувся до пенсіонерів, які проживають на окупованій території, і повідомив, що в них, згідно з урядовою постановою, буде до 90 днів, щоб пройти верифікацію в Ощадбанку.  

Він додав, що якщо відразу відкрити КПВВ, то в такий спосіб виникнуть додаткові ризики для швидшого поширення коронавірусної інфекції на контрольованій території України. За його словами, Україна не володіє достеменними даними щодо захворюваності на підкотрольній незаконним збройним формуванням Донеччини та Луганщини території. 

Як відомо, 5 травня заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук повідомила, що рішення про відкриття КПВВ на Сході України та на Херсонщині має ухвалити вище керівництво держави.

Нагадаємо, напередодні низка українських громадських організацій запропонувала уряду детальні рекомендації, які стосуються спрощення перетину КПВВ з окупованими територіями, надання адміністративних і соціальних послуг мешканцям Криму і Донбасу, а також вступу до українських вишів дітей з окупованих територій. Документ підготували Центр прав людини ZMINAОфіс з розробки гуманітарної політики“Донбас SOS”“Крим SOS”, благодійний фонд “Право на захист”“Восток SOS” та Кримська правозахисна група. За словами Інни Голованчук, ці рекомендації збігаються з баченням міністерства.

Як відомо, 1 червня координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані розкритикувала умови перетину лінії розмежування на Сході України. Лубрані наполягає, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв важливе для тих, у кого є законні підстави для перетину лінії розмежування.

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, відповідно до яких 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter