Режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Дата: 30 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Українського режисера Мстислава Чернова, який нинішнього року здобув для України перший “Оскар” з документальним фільмом “20 днів у Маріуполі”, запросили до складу Американської кіноакадемії. 

Про це повідомили на сайті кіноакадемії.

Фото: Mstyslav Chernov / Facebook

Усього нинішнього року до складу кіноакадемії, яка відзначає найкращі ігрові й документальні проєкти, роботи акторів, режисерів та інших спеціалістів світу кіно премією “Оскар”, запросили 487 спеціалістів із різних галузей кіноіндустрії.

“Ми раді представити цьогорічний список нових членів Академії. Це надзвичайно талановиті митці та професіонали з усього світу, які мали значний вплив на нашу спільноту кінематографістів”, – зазначили в академії. 

Запрошення також отримали акторки Сандра Гюллер, Лілі Гледстоун, Джессіка Альба та Да’Він Джой Рендольф, режисерка Жустін Тріє, відома завдяки стрічці “Анатомія падіння”, та авторка фільму “Минулі життя” Селін Сонг.

Зараз до складу Академії входять понад 10 тисяч учасників з різних куточків світу.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. Разом з ним над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом з Черновим опинились у блокадному Маріуполі.

Творці фільму задокументували початок повномасштабного вторгнення, коли РФ почала нищити мирні міста України. Зокрема, у стрічці зображуються перші дні облоги Маріуполя. Кінокартина містить кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

Українська стрічка конкурувала на “Оскарі” з картинами “Бобі Вайн: народний президент” (Bobi Wine: The Peopleʼs President), “Вбити тигра” (To Kill a Tiger) і “Вічна памʼять” (The Eternal Memory) та “Чотири доньки” (Four Daughters).

Уже наступного дня після нагородження “Суспільне” заявило про те, що в скороченій міжнародній телеверсії 96-ї церемонії вручення кінопремії організатори вирізали номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”.

Організатори вручення кінопремії цього року Disney Entertainment пояснили, що не змогли додати “20 днів у Маріуполі” до скороченої телеверсії “Оскара” через часові обмеження.

Згодом уривок із нагородженням українських документалістів додали до телеверсії “Оскара”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що оскароносну стрічку Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” про початок повномасштабного російського вторгнення в Україну показали депутатам у Європарламенті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter