У Європарламенті показали стрічку Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Європарламенті депутатам показали оскароносну стрічку Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” про початок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко у своєму телеграм-каналі.

Джерело: телеграм-канал Вадима Бойченка

“Фільм демонструє не тільки всім відому жорстокість Росії, а також необхідність сучасних систем протиповітряної оборони для захисту наших міст. Маріуполь – приклад того, яким може стати місто, якщо не буде захищено повітряний простір”, – сказав він.

Джерело: телеграм-канал Вадима Бойченка

Бойченко подякував Мстиславу Чернову, Євгену Малолєтке та всій команді, яка створила стрічку “20 днів у Маріуполі”, за документування російських воєнних злочинів проти цивільних жителів Маріуполя.

Джерело: телеграм-канал Вадима Бойченка

Він також нагадав, що нещодавно Європарламент відмовився погоджувати фінансування Ради ЄС, доки Україні не передадуть системи ППО Patriot.

Нагадаємо, що “20 днів у Маріуполі” – перший український фільм-переможець в історії кінопремії “Оскар”. Стрічку визнали найкращою в категорії “Повнометражний документальний фільм”.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. Разом з ним над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом з Черновим опинились у блокадному Маріуполі.

Творці фільму задокументували початок повномасштабного вторгнення, коли РФ почала нищити мирні міста України. Зокрема, у стрічці зображуються перші дні облоги Маріуполя. Кінокартина містить кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

Українська стрічка конкурувала на “Оскарі” з картинами “Бобі Вайн: народний президент” (Bobi Wine: The Peopleʼs President), “Вбити тигра” (To Kill a Tiger) і “Вічна памʼять” (The Eternal Memory) та “Чотири доньки” (Four Daughters).

Уже наступного дня після нагородження “Суспільне” заявило про те, що в скороченій міжнародній телеверсії 96-ї церемонії вручення кінопремії організатори вирізали номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”.

Організатори вручення кінопремії цього року Disney Entertainment пояснили, що не змогли додати “20 днів у Маріуполі” до скороченої телеверсії “Оскара” через часові обмеження.

Згодом уривок із нагородженням українських документалістів додали до телеверсії “Оскара”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter