Суспільне заявило, що з міжнародної телеверсії вручення “Оскара” вирізали блок про перемогу стрічки “20 днів у Маріуполі”

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У скороченій міжнародній телеверсії 96-ї церемонії вручення кінопремії “Оскар” організатори вирізали номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, у якій перемогла документальна стрічка українського режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”.

Про це 11 березня повідомили на сайті Суспільного.

Фото: Mstyslav Chernov / Facebook

“Сьогодні, 11 березня, о 20:30, на телеканалі “Суспільне Культура”, який уже вдруге цьогоріч є ексклюзивним транслятором Церемонії вручення “Оскар” в Україні, був запланований показ міжнародної скороченої версії, однак після отримання матеріалів для трансляції від організаторів команда виявила, що нагородження українських документалістів відсутнє”, – йдеться в повідомленні.

Команда Суспільного висловила обурення з цього приводу організаторам вручення кінопремії The Walt Disney Company Limited. Також там повідомили, що для українських глядачів покаже повну версію, що була в прямому ефірі телеканалу “Суспільне Культура” в ніч з 10 на 11 березня.

Як розповів виконавчий продюсер телеканалу Лук’ян Галкін, команда медіа була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила в монтажі міжнародної версії номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, де справедливу нагороду здобула стрічка “20 днів у Маріуполі”.

“Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом – тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії “Оскар”. Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце в скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту”, зазначив він.

Нагадаємо, що “20 днів у Маріуполі” – перший український фільм-переможець в історії кінопремії “Оскар”. Стрічку визнали найкращою в категорії “Повнометражний документальний фільм”.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. Разом з ним над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом з Черновим опинились у блокадному Маріуполі. 

Творці фільму задокументували початок повномасштабного вторгнення, коли РФ почала нищити мирні міста України. Зокрема, у стрічці зображуються перші дні облоги Маріуполя. Кінокартина містить кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Українська стрічка конкурувала на “Оскарі” з картинами “Бобі Вайн: народний президент” (Bobi Wine: The Peopleʼs President), “Вбити тигра” (To Kill a Tiger) і “Вічна памʼять” (The Eternal Memory) та “Чотири доньки” (Four Daughters).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter