За документальну стрічку “20 днів у Маріуполі” Україна вперше отримала “Оскар”

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Український фільм уперше за історію здобув перемогу на найпрестижнішій кінопремії “Оскар”-2024. Стрічку “20 днів у Маріуполі” визнали найкращою в категорії “Повнометражний документальний фільм”.

Нагородження відбулося в ніч проти 11 березня.

Фото: Getty Images

“Це перший “Оскар” в історії України. Це честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей “Оскар” на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, не окупувала наші міста. Я не можу змінити історію, минуле. Але всі разом ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди з Маріуполя та всі, хто віддав життя на війні, ніколи не були забуті”, – зазначив режисер фільму Мстислав Чернов.

Разом з ним над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко.

Так, творці фільму “20 днів у Маріуполі” задокументували початок повномасштабного вторгнення, коли РФ почала нищити мирні міста України. Зокрема, у стрічці зображуються перші дні облоги Маріуполя. Кінокартина містить кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Стрічка конкурувала з картинами “Бобі Вайн: народний президент” (Bobi Wine: The Peopleʼs President), “Вбити тигра” (To Kill a Tiger) і “Вічна памʼять” (The Eternal Memory) та “Чотири доньки” (Four Daughters).

Нагадаємо, що раніше ця українська документальна кінострічка вже отримувала кілька престижних нагород і номінацій. Зокрема, йдеться про BAFTA Film Awards, Sundance, Cinema for Peace 2023, премію Гільдії режисерів Америки тощо. Лише за січень цього року фільм зʼявився в 40 номінаціях та отримав понад 20 нагород.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter