Реєстр військовозобов’язаних: парламент хоче повернути суперечливі норми щодо персональних даних

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №11143 щодо удосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. 

Картка документа є на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Kacper Pempel / Reuters

Авторами ініціативи, яку зареєстрували 3 березня поточного року, стала група депутатів, серед яких Олександр Федієнко, Сергій Іонушас, В’ячеслав Медяник, Мар’яна Безугла та інші. 

Згідно із пояснювальною запискою, однією з причин внесення проєкту є бажання розширити перелік відомостей, що входитимуть до реєстру військовозобов’язаних. Членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз, коментуючи ініціативу колег, розповіла, що ті пропонують повернути майже всі пункти щодо персональних даних, які вдалось виключити із законопроєкту №10062, що критикувало Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

До реєстру пропонують повернути: 

  • відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210- Кодексу України про адміністративні правопорушення (дата, номер, короткий зміст протоколу та/або постанови про адміністративне правопорушення);
  • вже не за згодою, а обов’язково – відомості про членів сім’ї призовника, військовозобов’язаного, резервіста (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видачі, РНОКППі Реєстраційний номер облікової картки платника податків) при зарахуванні призовника, військовозобов’язаного, резервіста на військову службу;
  • відомості про примусове виконання рішення щодо боржника (реквізити та відомості виконавчого документа);
  • відомості про підозру у вчиненні кримінального правопорушення;
  • відомості про батьків призовника, військовозобов’язаного, резервіста, опікунів, усиновлювачів, піклувальників, а також дітей (ПІБ);
  • відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення;
  • відомості про досвід роботи за спеціальністю тощо.
Ілюстраційне зображення. Фото: Brendan Hoffman / Getty Images News

Окремо законопроєкт пропонує зняти заборони на обробку інформації, що становить державну таємницю, а також на використання хмарних ресурсів за кордоном.

Наразі, як нагадують нардепи у пояснювальній записці до законопроєкту, законодавство про хмарні послуги забороняє обробляти інформацію з обмеженим доступом, зокрема державну таємницю в інформаційно-комунікаційних системах із використання хмарних сервісів, що розміщені за кордоном. Не можна й авторизувати системи із використанням сучасних стандартів безпеки, прийнятих країнами НАТО. 

Критики, які раніше коментували законопроєкт №10062 зі схожими нормами щодо персональних даних, казали, що існує ризик потрапляння баз до рук російських спецслужб.

Окрім цього, згідно з позицією Конституційного Суду, “інформація про особисте та сімейне життя особистості (персональні дані) … є конфіденційною та може бути поширена лише за згодою особи”, втім, в законопроєкті №11143, як й у вже ухваленому №10062 про згоду немає згадки. 

Нагадаємо, що в Україні схвалили створення електронного кабінету військовозобов’язаного. 

Фотографія обкладинки: Pixabay 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter