Рада ухвалила закон про реєстр військовозобовʼязаних, який критикують за поводження з персональними даними

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №10062, який регламентує створення Єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних та автоматичне отримання статусу учасника бойових дій.

Про це розповіла нардепка Ірина Геращенко

Фото: Верховна Рада України

У першому читанні документ ухвалили в листопаді минулого року. 

Норми закону передбачають, що єдиний реєстр військовозобов’язаних прив’яжуть до єдиного реєстру виборців. За словами Геращенко, нардепи “напхали найбільш одіозних поправок” у тій частині, що пов’язана з роботою реєстру. 

“Вдалося збити поправки про внесення в реєстр боржників, адміністративні правопорушення й отримані підозри (до вироку суду), інші антиконституційні норми”, – каже парламентарка. 

Створення єдиного реєстру військовозобов’язаних спричинило критику серед експертів через поводження з персональними даними. До прикладу, адвокат Олег Веремеєнко ще до другого читання в Раді звертав увагу на ризик того, що дані з реєстру потраплять до рук російських силовиків. 

Окрім цього, він нагадував, що, згідно з позицією Конституційного суду, “інформація про особисте та сімейне життя особистості (персональні дані) … є конфіденційною та може бути поширена лише за згодою особи”, втім в ухваленому документі про згоду немає згадки. 

Критикувало законопроєкт і Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

“Внаслідок реалізації ініційованих проєктом положень конфіденційна інформація стосовно невизначеного кола осіб (персональні дані) оброблятиметься суб’єктами в невизначених законом обсягах протягом невизначених законом строків, і відповідна обробка персональних даних не буде передбачуваною та прогнозованою (щодо способів та обсягу) для володільців персональних даних”,йдеться в їхньому висновку, підготовленому до другого читання. 

Нагадаємо, що урядовий законопроєкт про мобілізацію повернули авторам на доопрацювання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter