“Народна правда” видалила новину про Bihus.Info

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Ресурс “Народна правда”, на якому 16 січня розмістили відео з прихованою зйомкою і прослушкою команди журналістських розслідувань Bihus.Info, видалив новину про це зі свого сайту, також це відео більше не доступне на їхньому ютуб-каналі.

Про це пише Bihus.Info.

Джерело: скриншот з ютуб-каналу “Народної правди”

Сторінка, де була розміщена новина, недоступна, за лінком на ютубі вказано, що користувач закрив свій обліковий запис.

Матеріали видалили після повідомлення, що поліція розпочала розслідування у справі за заявою команди Bihus.Info.

Раніше фактчекерка Альона Романюк, проаналізувавши ресурс, дійшла висновку, що люди, вказані співробітниками редакції сайту “Народна правда”, включно з головною редакторкою медіа – вигадані особи, їхні фотографії згенерував штучний інтелект.

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків.

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій.

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

18 січня Служба безпеки України провела обшук заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили записи камер відеоспостереження: журналісти просили надати їм копії, але правоохоронці відмовили.

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте в матеріалі ZMINA

Атаки на Bihus.info та інших журналістів: чому згадують Януковича і як не зганьбитися владі сьогодні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter