Реставратори з Литви допоможуть відновити сотню картин Марії Примаченко

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею працюватиме над реставрацією сотні картин Марії Примаченко з державної частини Запорізького обласного художнього музею. 

Про це розповіли в уряді. 

Примаченко зі своїми роботами. Фото: artstorepro.com

Щороку співробітники реставраційного центру в Литві відвідують міжнародні конференції, зустрічі, курси та беруть участь у програмах стажування й стипендій, а отриманим досвідом діляться з українськими колегами. 

Раніше в центрі вже пройшли стажування дев’ять співробітників Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, втім співпрацюють литовці й з центром імені митрополита Андрея Шептицького. 

Нині на реставрації в Литві перебувають картини з українського Музею Ханенків. Крім того, наразі литовці відновлюють український килим з Маріуполя. 

Нагадаємо, що на самому початку повномасштабного вторгнення сторож музею та його дружина врятували картини Примаченко від знищення росіянами. 

ZMINA раніше розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter