“Репортери без кордонів” засудили тотальне знищення незалежних ЗМІ на окупованих територіях Луганщини та Донеччини

Дата: 12 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Через десять років після “референдумів” 11 травня 2014 року, організованих Росією для проголошення “незалежності” частини східних регіонів України, вільні медіа на цих територіях знищені на користь тих, що поширюють кремлівський наратив. Журналістам, які відмовляються співпрацювати, погрожують і заарештовують, багато з них вирішили покинути окуповані території.

Відповідну заяву оприлюднили на сайт RSF.

Джерело: rsf.org

Жителі Донецька та Луганська не мають більше доступу до вільної, плюралістичної та достовірної інформації. Окупаційна влада методично замінює незалежні медіа та журналістів кремлівськими пропагандистами, спочатку взявши під контроль місцеві медіа, а потім – відкривши власні пропагандистські ретранслятори після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

“RSF обурені знищенням незалежної журналістики, що кинуло мешканців цих територій у безвихідь дезінформації”, – заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Перелік контрольованих Кремлем медіа поповнюється через російську окупацію нових територій, наголосила вона.

Як приклад, Кавельє навела роботу сайту “Нове.Медіа” (Новое.Медиа). Він почав свою пропагандистську діяльність 11 квітня 2024 року й висвітлює “новини” Донецької, Луганської, Херсонської областей та Маріуполя, а насправді – щодня поширює кремлівський наратив жителям східних та південно-східних регіонів України.

Засноване “Національним культурним центром “Дія” (Национальным культурным центром “Действие”), асоціацією, що фінансується російськими урядовими установами, “Нове.Медіа” з часом має об’єднати близько 20 місцевих “редакцій”. Очолює його Лариса Рижова – російська блогерка і пропагандистка, яка веде прокремлівський телеграм-канал “Дорога Хурма” (Дорогая Хурма), що має понад 140 тисяч підписників.

За даними RSF, станом на 2019 рік терористичне угруповання “Луганська народна республіка” мало на своїй території понад 200 підконтрольних Росії медіа, “Донецька народна республіка” – близько 30. “Місцева влада” також взяла під контроль вже існуючі українські медіа, такі як телекомпанія “ЮНІОН” (ЮНИОН), яка з 2014 року перетворилася на ретранслятор російської пропаганди.

Окупація інфопростору посилилася після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. У Донецьку та Луганську офіційно з’явилися “медіа” РФ, такі як державна телерадіокомпанія ВДТРК (ВГТРК Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания), що відкрила філію в Донецьку у вересні 2023 року. Деякі з цих каналів доступні на підконтрольних Україні територіях на відстані від 20 до 50 кілометрів від лінії фронту.

Журналісти, які відмовилися співпрацювати з прокремлівськими медіа, піддаються репресіям. Так, Станіслава Асєєва, українського кореспондента американської служби “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода”, RFE/RL), викрали 2017 року в Донецьку й засудили за “шпигунство”, незаконно утримували й піддавали тортурам майже два роки.

Звільнили Асєєва під час обміну полоненими 2019 року. У січні 2024 року його ката – ексочільника незаконної в’язниці “Ізоляція” в Донецьку Дениса Куліковського остаточно засудили українським судом до 15 років позбавлення волі.

Деякі місцеві медіа вирішили працювати в інших регіонах України. Редакція “Реальної газети”, яка раніше базувалася в Луганську, покинула місто в липні 2014-го. Зареєстрована в Києві, вона продовжує висвітлювати новини зі Сходу України, окупованого протягом десяти років, завдяки інформації з місцевих джерел. Однак російське вторгнення у 2022 році посилило тиск на жителів цих регіонів, обмеживши поширення інформації ззовні.

Водночас Росія посилює інформаційний контроль в окупованих регіонах України, відкриваючи школи “журналістики” та розвиваючи прокремлівські медіа. Для боротьби з пропагандою та надання достовірної та незалежної інформації в березні 2024 року RSF запровадили супутниковий пакет “Свобода”, який поширює незалежний медіаконтент для російськомовної аудиторії, зокрема на окупованих територіях України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії онлайн-школа, фінансована урядом, готує військових “кореспондентів” для роботи на окупованих територіях.

Програма спрямована на те, щоб виховати ідеальних воєнних кореспондентів відповідно до позицій Кремля. Зокрема, в ній є навчання проведення інтерв’ю з російськими солдатами, підготовка логістики репортажу – одяг для роботи в зоні бойових дій тощо, а також фронтові
тренінги.

Курси проводять пропагандисти, які вже працюють на окупованих територіях для російських державних медіа, таких як телеканал RT / Russia Today, агентство “РИА Новости”, газета “Известия” та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter