“Репортери без кордонів” повідомили про запуск Протоколу дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні вперше запрацює Протокол дій у надзвичайних ситуаціях (Journalism Trust Initiative — JTI) на базі NewsGuard. Це міжнародний стандарт журналістики, ініційований організацією “Репортери без кордонів” (RSF), який допоможе рекламодавцям та іншим сторонам підтримати якісні медіа та медійників.

Про це повідомили на сайті RSF.

Джерело: triad-city-beat.com

NewsGuard співпрацюватиме з редакціями новин, щоб допомогти їм заповнити звіти про прозорість JTI. Саме це є першим кроком до їх сертифікації. Також він оцінюватиме новинні сайти медіа за власною методологією, базованою на дев’яти аполітичних критеріях журналістської практики.

“Це допоможе цим редакціям завоювати довіру рекламодавців, цифрових платформ, спонсорів та технологічних компаній, відкриваючи нові можливості фінансування для медіа, що перебувають у скрутному становищі”, — уточнили на сайті RSF.

Протокол дій у надзвичайних ситуаціях JTI, який згодом буде запропонований у багатьох кризових регіонах, вперше буде застосований в Україні, де медіа дуже постраждали від початку вторгнення РФ, зокрема й від падіння рекламного ринку.

В проєкті погодилися взяти участь провідні українські медіа “Еспресо TV”, hromadske, LB.UA, “Новинарня” та “Суспільне”. Вони стали першими п’ятьма учасниками першого раунду з двадцяти п’яти бенефіціарів програми, який фінансується Представництвом ЄС в Україні.

У RSF пояснили, що заповнення звітів про прозорість JTI та отримання рейтингу від NewsGuard допоможе медіаучасникам виявити прогалини та сфери, які потребують вдосконалення у їхній журналістській практиці.

З моменту запуску NewsGuard 2018 року понад 2,1 тисячі новинних сайтів співпрацювали з аналітиками проєкту, аби покращити показники довіри, пов’язані зі стандартами журналістської практики.

Новинні сайти з високими показниками довіри потрапляють до “списків включення” NewsGuard для цифрової програмованої реклами — на вебсайтах, а також в ефірі та подкастах.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Рада Європи (РЄ) започаткувала п’ятирічну кампанію, присвячену безпеці журналістів, перший захід в її межах відбудеться 5–6 жовтня 2023 року в Національній бібліотеці Латвії — конференція високого рівня “Перо сильніше за меч? Відповідь на сучасні виклики свободі слова та безпеці журналістів”.

Також у квітні 2023 року в Києві презентували План дій Ради Європи (РЄ) для України, розроблений на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами відповідно до керівних принципів процесу відновлення України – “Принципи Лугано”. Серед інших були запропоновані заходи, що стосуються захисту свободи думки й свободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter