Рада Європи презентувала План дій для України, зокрема задля захисту свободи думки і свободи медіа

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві презентували План дій Ради Європи (РЄ) для України, розроблений на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами відповідно до керівних принципів процесу відновлення України – “Принципи Лугано”.

Серед інших були запропоновані заходи, що стосуються захисту свободи думки й свободи медіа, пише “Детектор медіа”.

Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа Джерело: Детектор медіа. Фото Офісу Ради Європи в Україні

У презентації взяли участь виконувачка обов’язків голови офісу Ради Європи Олена Литвиненко, директор директорату з координації програм Ради Європи Клаус Нойкірх та інші представники РЄ, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, народні депутати, заступники міністрів, мери міст, керівники громадських організацій.

Зокрема, РЄ запропонувала:

  • підвищувати рівень відповідності медіа та свободи слова в Україні європейським стандартам;
  • підтримувати забезпечення відповідності європейським стандартам норм законодавства України про свободу доступу до інформації;
  • забезпечувати ефективне впровадження нормативно-правової бази для регулювання етики, безпеки та захисту журналістів, що відповідає стандартам Ради Європи та прецедентному праву Європейського суду з прав людини;
  • надавати підтримку Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, Національній суспільній телерадіокомпанії України (НСТУ) та саморегульованим органам і медіа;
  • просувати ефективні та дієві комунікаційні стратегії для правоохоронних органів і збалансоване висвітлення в медіа, запобігаючи виникненню “інформаційного безладу”.

Керівниця програми відділу співробітництва у сфері свободи слова департаменту інформаційного суспільства РЄ Лейла Жданова під час презентації плану наголосила на важливості ухвалення Закону “Про медіа” в Україні. Вона нагадала, що РЄ надавала велику експертну підтримку в процесі його підготовки.

За її словами, Рада Європи наступні кілька років сприятиме плюралізму медіа в нашій країні, захисту журналістів, створенню рамок для покарання за воєнні злочини. Для цього офіс РЄ в Україні тісно співпрацюватиме з державними органами, правоохоронцями, Офісом Омбудсмана, національним регулятором, Суспільним мовником, громадськими організаціями.

Презентований план дій РЄ передбачає підтримку реформ у межах євроінтеграції України, а також поєднання європейської перспективи та процесу відновлення. 

Документ передбачає чотирирічну програму співпраці з урахуванням мінливих потреб у середовищі високого ризику, пов’язаному з війною, та, відповідно, наявністю гнучких механізмів та інструментів. Оновлюватиметься він відповідно до ситуації в країні задля адаптації до нових потреб.

Бюджет програми співпраці РЄ з Україною становить близько 50 мільйонів євро. Ступінь та успішність виконання завдань оцінюватимуть спільно Рада Європи та органи української держвлади.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Європейський Союз та Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення одне одного в цивільних або комерційних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter