ЄС та Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення одне одного. Юристка пояснила, що це дає українцям

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський Союз та Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення одне одного в цивільних або комерційних справах.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Ілюстративне зображення. Фото: Bayerischer Rundfunk

“Сьогодні Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в межах Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах”, – зазначається в повідомленні. 

Йдеться про так звану Конвенцію про виконання судових рішень, яку уклали у 2019 році. Вона є міжнародним договором, що зобов’язує договірні держави визнавати та виконувати судові рішення, ухвалені в цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях. 

Україна ратифікувала конвенцію у 2022 році. Згідно з документом, договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені з 1 вересня 2023 року, якщо жодна зі сторін не заперечуватиме проти цього.

Так, держави-члени ЄС вважають, що не існує жодних фундаментальних перешкод, пов’язаних з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією або дотриманням основоположних прав, які могли б завадити ЄС вступити в договірні відносини з Україною. 

Юристка, радниця Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова пояснила, що дане рішення має як стратегічні, так і тактичні переваги.

За її словами, по-перше, Рада ЄС тим самим підтвердила те, що Україна є безпечним місцем для залучення іноземних інвестицій у різноманітні галузі виробництва та послуг, а також надійним партнером для міжнародної торгівлі. Адже тепер у разі виникнення будь-яких непорозумінь між сторонами договору вони зможуть розраховувати на виконання рішення іноземного суду в Україні, або, навпаки, звернутися до українського суду – і у подальшому за потреби виконати це судове рішення у будь-якій країні, що є підписанткою даної Конвенції.

По-друге, це у певному сенсі – політичне рішення, яке підтверджує, що Україна поступово виконує вимоги для членства у ЄС, і доступ до незалежного, ефективного та справедливого судочинства був і залишається одним з основних критеріїв готовності країни стати частиною ЄС.

Раніше ZMINA писала, що члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT – Joint Investigation Team) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, але й злочину геноциду. До JIT входять Україна, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Її учасниками також є Євроюст і вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що влітку поточного року в Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії Росії. Відповідну угоду підписали генеральні прокурори країн, які входять до спільної слідчої групи. Передбачається, що в цьому центрі працюватимуть прокурори, які збиратимуть докази злочину агресії.

Крім того, найближчим часом в Україні запрацює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Це сприятиме ефективнішому розслідуванню міжнародних злочинів, скоєних в Україні, адже дозволить посилити слідчу роботу безпосередньо на місцях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter