Міжнародна група слідчих допоможе Україні розслідувати випадки геноциду, вчинені окупантами

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT – Joint Investigation Team) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, але й злочину геноциду. 

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фото: Depositphotos

До JIT входять Україна, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Її учасниками також є Євроюст і вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Як зазначають у Мінреінтеграції, члени групи дійшли висновку, що з перших днів повномасштабного вторгнення масовість і систематичність воєнних злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях України, мали ознаки кампанії переслідування українців як національної групи. Зокрема, правоохоронці зафіксували понад 19 тисяч випадків примусової депортації дітей.

Тож угода сприятиме розслідуванню злочину геноциду в Україні, обміну доказами та інформацією. 

“Це важливий крок до виявлення і притягнення до відповідальності всіх причетних до цього жахливого злочину в Україні. Це потужний сигнал агресору про невідворотність покарання, адже міжнародна підтримка України тільки посилюється”, – підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, що влітку поточного року в Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії Росії. Відповідну угоду підписали генеральні прокурори країн, які входять до спільної слідчої групи. Передбачається, що в цьому центрі працюватимуть прокурори, які збиратимуть докази злочину агресії.

Крім того, найближчим часом в Україні запрацює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Це сприятиме ефективнішому розслідуванню міжнародних злочинів, скоєних в Україні, адже дозволить посилити слідчу роботу безпосередньо на місцях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter