В Україні скоро запрацює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Найближчим часом в Україні запрацює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Це сприятиме більш ефективному розслідуванню міжнародних злочинів, вчинених в Україні, адже дозволить посилити слідчу роботу безпосередньо на місцях.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін під час виступу на конференції United for Justice у Львові.

Головний прокурор МКС Карім Хан (ліворуч) та Генеральний прокурор України Андрій Костін на конференції United for Justice у Львові

Відповідний проєкт угоди ухвалив Кабінет міністрів.

“Відкриття офісу МКС в Україні дозволить нам ще інтенсивніше співпрацювати та посилить роботу безпосередньо на місцях”, – зазначив генпрокурор.

Також Костін висловив вдячність прокурору МКС Каріму Хану та його команді за “ініціативу негайно почати розслідування воєнних та інших міжнародних злочинів в Україні після повномасштабного вторгнення”.

3 березня уряд ухвалив проєкт угоди з Міжнародним кримінальним судом про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні. 

“У компетенції МКС – переслідування в судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, злочин геноциду та злочини проти людяності”, – йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства закордонних справ України.

Головним напрямком роботи Офісу МКС в Україні стане розслідуванням справ, що перебувають на розгляді суду з початку збройної агресії РФ проти України у 2014 році. 

Андрій Костін та Карім Хан на Київщині

У рамках візиту прокурора МКС до України Костін та Хан оглянули місця воєнних злочинів РФ на Київщині, зруйновні і пошкоджені внаслідок обстрілів об’єкти критичної та цивільної інфраструктури. Зокрема вони відвідали багатоквартирний будинок у Вишгороді, який у листопаді 2022 року обстріляли російські військові.

Раніше ZMINA повідомляла, що Міжнародний кримінальний суд має намір провести розслідування масованої ракетної атаки, яку військові РФ вчинили 10 жовтня 2022 року по території України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter