“Репортери без кордонів” назвали головних ворогів свободи преси, вперше серед них – прем’єр-міністр однієї з країн ЄС

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) оприлюднила список ворогів свободи преси, серед них президент Росії Володимир Путін, білоруський диктатор Олександр Лукашенко та вперше очільник уряду країни ЄС – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Повний перелік можна побачити на сайті RSF.

Джерело: rsf.org

Загалом у списку – 37 глав держав і урядів, які, на переконання правозахисників, становлять найбільшу загрозу свободі слова у своїх країнах. До нього ввійшли переважно лідери країн третього світу – Єгипту, Ірану, Сирії, Нікарагуа, Уганди тощо. Є тут і президент Чечні Рамзан Кадиров.

Деякі прізвища перебувають у цьому переліку відтоді, як “Репортери без кордонів” почали складати його 20 років тому. Зокрема, це президент Сирії Башар Асад та верховний лідер Ісламської революції Ірану Алі Хаменеї.

Російський президент Володимир Путін і самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко також є в списку. Як зазначили його автори, ситуація зі свободою слова в РФ 2021 року значно погіршилася після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Щодо Білорусі, то диктатор Лукашенко жорстоко придушує в країні будь-яке “вільне поширення інформації” з початку протестів, із серпня минулого року, після президентських виборів.  На сьогодні відомо про затримання понад 500 журналістів, деякі з них зазнали тортур у в’язниці.

З нових учасників списку найвідомішим є 35-річний офіційний спадкоємець короля Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман. Правозахисники назвали цю монархію такою, що “не терпить свободи преси”. Методи протидії свободі слова в країні охоплюють шпигунство та погрози, які призводили до викрадення та катувань. Також у RSF нагадали про вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Уперше потрапили до списку президент Бразилії Жаїр Болсонару, чия “агресивна і груба риторика щодо засобів масової інформації досягла нових вершин з початку пандемії”, та європейський прем’єр-міністр, голова уряду Угорщини Віктор Орбан, який “стабільно та ефективно підривав плюралізм і незалежність ЗМІ з моменту повернення до влади у 2010 році”.

Перші дві жінки в списку – з Азії. Одна з них – китайська політикиня, голова адміністрації Гонконгу з 1 липня 2017 року Керрі Лам, яка, за словами авторів списку, є “маріонеткою президента Китаю Сі Цзіньпіна і відверто підтримує його хижацьку політику щодо засобів масової інформації”. Такі дії призвели до закриття провідної незалежної газети Гонконгу Apple Daily 24 червня нинішнього року, а також до засудження її засновника, лауреата RSF за свободу преси 2020 року Джиммі Лая.

Друга – прем’єрка  Бангладеш із 2009 року Шейх Хасіна. Зокрема, вона причетна до ухвалення закону про цифрову безпеку у 2018 році, що призвело до незаконного притягнення до відповідальності понад 70 журналістів та блогерів.

Раніше RSF опублікували список ворогів свободи цифрової преси у 2020 році. Ознайомитися з ним можна тут.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter