Реанімаційний пакет реформ просить Порошенка ветувати законопроект про заочне судочинство

Дата: 21 Березня 2017
A+ A- Підписатися

 У законопроекті №5610 про заочне судочинство лишилась низка положень, які обмежують конституційні права громадян та суперечать стандартам Європейської конвенції з прав людини. 

Про це йдеться у заяві Реанімаційного пакету реформ (РПР). 

Експерти вказують на виключення часу ознайомлення з матеріалами провадження із загального строку досудового розслідування (стаття 219 Кримінально процесуального кодексу). Ця норма в документі порушує право на захист і розумні строки провадження.

“Органи розслідування не обмежуються в строках і порядку надання захисту матеріалів провадження. Це створює для них можливості для суттєвих зловживань – штучного розтягування часу для надання зазначених матеріалів на місяці чи роки. Увесь цей невизначений час особа перебуватиме в статусі підозрюваного, до неї можуть застосовуватися заходи забезпечення провадження (арешт майна, відсторонення від посади, обмеження спеціального права), а також запобіжні заходи, не пов’язані з триманням під вартою (домашній арешт, носіння електронного браслету, заборона виїзду за межі місця проживання, вилучення закордонного паспорту тощо)”, – роз’яснюється у заяві.

Окрім того, експерти РПР виокремлюють серед проблемних норм нові правила обрахунку строків розслідування при об’єднанні і виділенні проваджень (стаття 219 КПК). Вони порушують принцип розумних строків кримінального провадження. Ці правила дозволяють прокурору безліч разів об’єднувати чи роз’єднувати провадження лише з однієї метою – тримати людину у статусі підозрюваного протягом місяців чи років та застосовувати до неї зазначені заходи забезпечення провадження і запобіжні заходи.

У заяві наголошується, що укладання угод про визнання винуватості в усіх категоріях справ про особливо тяжкі злочини, у тому числі в тих, де є потерпілі (стаття 469 КПК), порушуватиме право на захист і права потерпілих.

“Подібна можливість відсутня в країнах Європи. Аби підвищити показники розкриття злочинів, органи розслідування залякуватимуть пожиттєвим ув’язненням, намагаючись отримати зізнання”, – прогнозують експерти. Вони також переконані, що можливість укладення угод у всіх без винятку провадженнях про особливо тяжкі злочини дозволить підозрюваним у вчиненні терактів отримати пом’якшення своєї відповідальності.

У документі немає новел стосовно триваючих зараз кримінальних проваджень. А це порушує принцип юридичної визначеності як складової верховенства права, пояснюють експерти.

На момент набуття чинності законопроекту не вирішеним буде питання застосування правил про ознайомлення з матеріалами провадження, розрахунку строку розслідування і укладення угод про визнання винуватості. Сотні тисяч підозрюваних, обвинувачених та потерпілих будуть у стані подібної юридичної невизначеності.

Генпрокурор вважає, що документ дозволить притягнути до відповідальності 190 людей, включаючи екс-президента Віктора Януковича та генералів Росії

“Цей факт спростовує твердження Генпрокурора Юрія Луценка, що закон № 5610 не стосуватиметься простих українців”, – зауважують експерти РПР.

Вони звертають увагу президента, що документ порушує конституційні права на захист і особисту свободу громадян та конституційний принцип верховенства права. Він також суперечить Європейській конвенції з прав людини, Стратегії реформування судоустрою, судочинства та Нацстратегії з прав людини. Більше того, законопроект суттєво знижує привабливість української економіки для іноземних інвесторів через невизначену тривалість розслідування і можливість таким чином тиснути на бізнес. 

У РПР кажуть, що готові долучитися до підготовки зваженого законопроекту, який удосконалить механізм заочного кримінального провадження. 

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Кримінального процесуального кодексу України про заочне засудження. 16 березня у другому читанні зміни проголосували 252 нардепи. 

14 березня Генпрокуратура передала до суду справу про держзраду та посягання на територіальну цілісність Віктором Януковичем. Свою провину екс-президент заперечує. У цей день його захист звернувся з відкритими листами до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Transparency International, Amnesty International, Української Гельсинської спілки з прав людини та інших правозахисників з проханням здійснити відкритий моніторинг судових розглядів справ проти Віктора Януковича.

Нагадаємо, напередодні начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що ЄСПЛ скасує вирок українського суду щодо Януковича, якщо не змінити законопроект про заочне засудження. 

Про небезпеку заочного судочинства раніше попередив королівський адвокат, керуючий партнер британської правозахисної групи Global Rights Compliance Вейн Джордаш. Він звернув увагу, що за відсутності пильності, процесуальної справедливості і законності вкрай легко можна поставити під сумнів вирок, який приймався в умовах заочного судочинства.

Раніше суддя ЄСПЛ Олександра Яновська застерегла, що підозрюваний має чітко заявити про відмову від права особисто бути присутнім під час досудового розслідування і судового засідання. Після цього можна розпочинати процедуру заочного засудження. 

Також раніше експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук висловив думку, що під приводом необхідності засудження Віктора Януковича і його оточення президент Петро Порошенко та Генпрокурор Юрій Луценко запланували масштабний наступ на права українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter