Рада із захисту журналістів при президентові не збиралася жодного разу з початку року

Дата: 25 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

З початку 2018 року Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при президентові України не збиралася жодного разу.

Про це в ефірі програми “Нині вже” на Громадському повідомила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Вона зазначила, що з початку року накопичилося багато випадків, які потребують обговорення.

“Справді, у 2016 році була створена група з питань захисту прав журналістів, яка зустрічалася приблизно раз на квартал. Ми подавали інформацію до уваги правоохоронних органів, і тоді кількість розслідувань зросла втричі. У 2017-му вона трохи впала. Станом на зараз у нас стагнація”, – зазначила Романюк.

Також вона розповіла, що з початку року в Україні зафіксували 28 побиттів журналістів та 72 випадки, коли нападали без завдавання тілесних ушкоджень.

Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова була створена указом президента України 23 лютого 2016 року. Рада є консультативно-дорадчим органом при президентові України.

Основними завданнями Ради є, зокрема, моніторинг стану забезпечення захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова в Україні та напрацювання узгоджених пропозицій із визначення першочергових заходів щодо забезпечення захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова у відповідності до європейських демократичних стандартів тощо.

3 лютого 2017 року виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова має хоча б один раз на квартал проводити публічне засідання. Це стимулюватиме слідчих до розслідування злочинів проти журналістів.

За вісім місяців 2018 року експерти ІМІ зафіксували в Україні загалом 168 випадків порушень свободи слова у 23 регіонах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter