Рада закликала ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада просить міжнародну спільноту, зокрема Організацію Об’єднаних Націй, визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Відповідний проєкт постанови №9375 оприлюднили на сайті парламенту.

Фото з соцмереж

За документ в цілому 10 червня проголосували 265 депутатів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі. Мінімальна необхідна для ухвалення кількість голосів складає 226.

У постанові Рада закликала уряди і парламенти іноземних держав, Організацію Об’єднаних Націй та інші міжнародні структури рішуче засудити російський терористичний акт, вчинений на Каховській ГЕС, визнати РФ державою — спонсором тероризму, а її дії — екоцидом та геноцидом українського народу.

Зокрема, Рада закликала Генеральну Асамблею ООН терміново вжити заходів щодо припинення членства Росії в Раді Безпеки ООН та Організації Об’єднаних Націй, оскільки та не має правових підстав бути членом ООН, цілеспрямовано руйнує міжнародний мир, безпеку, міжнародний правопорядок і є державою–спонсором тероризму.

Водночас нардепи звернулися до держав–членів Ради Безпеки ООН із закликом підтримати скаргу України щодо порушення Росією Конвенції ООН про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище від 1977 року, а також звернення до Генсека ООН про скликання Консультативного комітету експертів для з’ясування та оцінки фактичних обставин і наслідків підриву Каховської ГЕС для навколишнього середовища.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кількість людей, які вважаються безвісти зниклими на Херсонщині через затоплення, спричинене підривом російськими військовими Каховської ГЕС на Херсонщині, збільшилася до 29 (станом на 20:30 10 червня). Евакуйовані 2699 осіб, безвісти зниклими вважаються 29 людей. У Миколаївській області вдалося евакуювати 982 особи. 

Загалом внаслідок підриву підтоплено 46 населених пунктів, 32 з них — на підконтрольній території.

Заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що РФ не допускає їхніх представників на лівий берег Херсонщини, щоб допомогти потерпілим унаслідок підриву Каховської ГЕС.

За його словами, ООН допомагає потерпілим здебільшого через українські організації. Загалом ООН уже вдалося дістатися до 30 тисяч потерпілих на правому березі Дніпра, щоб допомогти їм. Проте доступу до тимчасово окупованого лівого берега Росія досі не надала.

Через підрив Каховської ГЕС армією РФ близько 700 тисяч людей втратили належний доступ до питної води як на окупованих територіях, так і на підконтрольних Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter