Через підрив Росією Каховської ГЕС близько 700 тисяч людей втратили належний доступ до питної води – ООН

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Через підрив Каховської ГЕС армією РФ близько 700 тисяч людей втратили належний доступ до питної води як на окупованих територіях, так і на підконтрольних Україні.

Про це сказав заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс  в інтерв’ю Associated Press.

Фото: MAXAR

Як зазначив Гріффітс, внаслідок підриву ГЕС постала проблема забезпечення охолоджувальної води для Запорізької АЕС. Крім того, через знищення дамби затоплені важливі сільськогосподарські угіддя, а це призведе до зниження експорту зерна, до зростання цін на харчові продукти в усьому світі.

Наслідками будуть спустошені житниці у цій південній частині України. Здатність тієї частини України вирощувати зерно, від якого залежить світ, буде значно зменшена. Це означатиме зменшення експорту зерна на глобальний південь, підвищення цін на зерно в усьому світі. А наслідком цього є те, що люди, які потребують гуманітарної допомоги, щоб вижити, матимуть менше можливостей отримати необхідну для цього їжу“, – сказав він.

Посадовець ООН висловив своє занепокоєння тим, що вода також розмила заміновані поля.

Ще одна небезпека для людей полягає в тому, що значна частина цих сільськогосподарських земель замінована в результаті війни. Повені затоплюють ці території. І ми обов’язково побачимо ці міни, що плавають там, де люди їх не очікують“, – додав Гріффітс.

За його словами усе це становить загрозу для цивільного населення, а особливо дітей.

Він також зазначив, що ООН звернеться зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів через підрив Каховської ГЕС. Водночас він зауважив, що перш ніж оголосити заклик хоче зачекати кілька тижнів, щоб побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища.

Нагадаємо, що нині в Каховському водосховищі рівень води нижчий за 12,7 метра, тож, як прогнозують в “Укргідроенерго”, до кінця поточного тижня водойма перестане існувати. Після деокупації водойму мають заповнити знову, втім будівництво нової гідростанції обійдеться в понад 1 мільярд доларів, а тривати це може до п’яти років, кажуть фахівці. 

Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни, а спецслужбовці мають докази, що ГЕС підірвала російська диверсійна група. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter