Окупанти визнають, що Каховську ГЕС підірвала російська диверсійна група – перехоплення

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У перехопленій СБУ телефонній розмові двох окупантів ті обговорювали, що російські диверсанти підірвали греблю Каховської ГЕС, бо нібито хотіли налякати Україну, однак усе пішло не за планом. 

Про це орган повідомив у телеграмі. 

Фото: Ольга Мальцева, AFP

“Там основна проблема в тому, що ця ГЕС, виявляється, охолоджує якийсь їхній атомний реактор”, – розповідає один окупант іншому. 

“Ну і нормально, самі собі наробили. Довбане, і все”, – відповідає той. 

“Так це наші зробили, це не їхні. Там не довбанули, це наша диверсійна група. Вони хотіли цією дамбою лякати. Пішло не за планом – більше, ніж планувалося”, – пояснює перший. 

Натомість співрозмовник перепитує, чи точно це зробили росіяни, а не “хохли”. А далі цікавиться, якими ж будуть наслідки в разі вибуху атомного реактора – “як у Чорнобилі?”.

У відповідь перший окупант розповідає про наслідки підриву ГЕС, які намагаються приховати в РФ: підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування, а також загибель багатьох тисяч тварин.

Як відомо, есбівці відкрили кримінальне провадження за фактом воєнного злочину РФ.

“Підірвавши греблю Каховської ГЕС, Російська Федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах.

Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів”, – наголосив очільник СБУ Василь Малюк.

Розслідування розпочали за двома статтями Кримінального кодексу – ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) і ст. 441 (екоцид).

Нагадаємо, що Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

За словами ексміністра екології та ядерної безпеки Юрія Костенка, підривом Каховської гідроелектростанції на Херсонщині Росія розпочала новий етап війни – з використанням зброї масового знищення.

На припущення експерта, те, що відбулося на Каховській ГЕС, – предтеча того, що може статися на ЗАЕС, але в набагато гірших масштабах. Це може статися, якщо Росія побачить лише дипломатичну реакцію світової спільноти на початок використання нею зброї масового знищення, сказав він.

Генеральний прокурор Андрій Костін поінформував прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана про підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупаційними військами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter