Рада з питань свободи слова при Зеленському просить Портнова не називати себе журналістом

Дата: 20 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові України засудила розголошення персональних даних співробітників проєкту “Схеми” з боку колишнього народного депутата й ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова.

Про це йдеться у відповідній заяві. 

Оприлюднення персональних даних, на думку членів ради, ставить під загрозу життя і здоров’я журналістів, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання їхній законній діяльності.

Журналістами, особливо розслідувачами, рухає суспільний інтерес, і публічні особи мають усвідомлювати і поважати право працівників ЗМІ зосереджуватися на темах можливого зловживання посадовцями владою внаслідок їхніх непублічних контактів із політиками, експолітиками чи бізнесменами”, – наголосили вони.

Окремо рада попросила Портнова не називати себе журналістом та не використовувати свого журналістського посвідчення. 

“Ми закликаємо Андрія Портнова не використовувати журналістське посвідчення та не наполягати на захисті його журналістських прав. Насамперед пан Портнов є політиком та фаховим юристом і може в законний спосіб захищати себе, якщо вважає, що його права порушені“, – зазначили в заяві. 

Нагадаємо, що нещодавно Портнов прийшов до Офісу президента, де скаржився на журналістів проєкту “Схеми”, які нібито заважають його журналістській та адвокатській діяльності. 

Як відомо, наприкінці жовтня Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджує його діяльність. Він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто. У відповідь “Схеми” заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. 

Президент “Радіо Свобода” / “Радіо Вільна Європа” Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова. Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов’язані із журналістами “Схем”.

Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” закликав українську владу та правоохоронців притягнути Андрія Портнова до відповідальності за погрози журналістам. Згодом Портнов сказав, що сам “став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і розпочав роботу” на телеканалі “112 Україна”.

Наразі відомо, що слідчі встигли допитати журналіста “Радіо Свобода” Михайла Ткача та водія автомобіля знімальної групи в межах цієї справи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter