Портнов проти “Схем”: слідчі допитали журналіста “Радіо Свобода” та водія команди

Дата: 15 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У межах розслідування справи щодо перешкоджання журналістській діяльності з боку ексзаступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова допитали журналіста “Радіо Свобода” Михайла Ткача та водія автомобіля знімальної групи. 

Про це правоохоронці розповіли під час засідання Ради з питань свободи слова при Офісі президента. 

Правоохоронці відзвітували про рух справи, зокрема про те, що злочин кваліфікують за двома статтями – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Паралельно, як розповіли правоохоронці, до Нацполіції надійшла заява представника Андрія Портнова про перешкоджання його професійній діяльності як журналіста та збирання конфіденційної інформації про нього. У зв’язку з цим відкрили кримінальне провадження за статтями щодо перешкоджання журналістській діяльності та порушення недоторканності приватного життя. 

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко наголосив, що розслідування цього провадження веде Головне слідче управління Нацполіції – центральний апарат цієї структури.

“Це свідчить про достатню увагу, яку приділено органами досудового розслідування цьому випадку”, – сказав він.

Водночас перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук зазначив, що не буде жодної відповідальності за оцінні судження, водночас за поширення дезінформації каратимуть. Він наголосив, що проти України ведеться інформаційна агресія, від якої необхідно захищатися.

“Безумовно, ми маємо знайти такі інструменти захисту, які не впливають на свободу слова, на чесні медіа”, – розповів він.

Як відомо, наприкінці жовтня колишній народний депутат та ексзаступник голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджує його діяльність. Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь “Схеми” заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. 

Президент “Радіо Свобода” / “Радіо Вільна Європа” Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту “Схеми” та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова. Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов’язані із журналістами “Схем”.

Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” закликав українську владу та правоохоронців притягнути Андрія Портнова до відповідальності за погрози журналістам.

Згодом Портнов сказав, що сам “став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і розпочав роботу” на телеканалі “112 Україна”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter