Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу в першому читанні

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

13 липня, у четвер, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу. Його ухвалення за основу підтримали 268 народних депутатів на пленарному засіданні.

Про це повідомила співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко.

Фото: Інтегрейтед Медікал Груп

“Багатостраждальний законопроєкт про медичний канабіс прийнято в першому читанні. Його підтримали 268 депутатів, в тому числі й депутати фракції “Європейська солідарність”. Я теж голосувала за, хоч до законопроєкту є багато запитань і він потребує доопрацювання у другому читанні”, – написала вона.

Нардепка наголосила, що такий закон має допомогти в лікуванні посттравматичного стресового розладу (ПТСР), зменшенні болю при онкологічних захворюваннях, епілепсії, хворобі Паркінсона тощо.

“На жаль, цей законопроєкт не так про медицину, як про промислове вирощування канабісу і корупційні схеми уряду щодо дозволів та освоєння величезних фінансових потоків. Наша фракція подасть поправки, доопрацює законопроєкт до другого читання, аби акцент був саме на медицині й знеболенні, а не на промисловому вирощуванні”, – додала Геращенко.

Як відомо, пункт про вирощування медичного канабісу в окремих регіонах Криму (після його легалізації в Україні) містить у Стратегії економічного відновлення Кримського півострова. Також у ньому мститься положення про сприяння виробництву медичних засобів на основі канабісу та експорту його до інших країн, де цю речовину легалізовано.

Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева подякувала народним депутатам законопроєкту та висловила сподівання на швидке його доопрацювання між читаннями. 

Раніше ZMINA писала, що у соцмережах запустили флешмоб з хештегом #знеболь7457, який закликав уряд підтримати законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. До нього долучилися журналістки Яніна Соколова та Севгіль Мусаєва, громадська діячка Марія Берлінська, нардепи Ольга Стефанішина та Дмитро Гурін та інші.

Нагадаємо, що у 2021 році Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Не підтримали легалізацію у 2021 році навіть попри заклики МОЗ низка громадських діячів та активістів. Цього вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Торік ZMINA пояснювала, що саме передбачає законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter