У Варшаві пів тисячі українських біженців спільно відсвяткували Великдень

Дата: 06 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Пів тисячі українських біженців у Варшаві спільно відсвяткували Великдень, серед учасників великоднього сніданку було багато людей літнього віку. Третій рік поспіль великодній сніданок для біженців влаштовує Український дім у Варшаві за підтримки благодійників. Такі заходи, за словами організаторів, дають змогу людям не почуватися самотніми за кордоном і навіть у час війни відзначати Великдень. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Фото: Наталка Волосацька

“Вже третій рік війни, і нам дуже важливо дати людям надію, давати людям можливість побути разом, згуртовано, святкувати разом. Тут багато старших осіб, вони в тяжкій ситуації, їм скрутно фінансово, вони далеко від родини, від мережі підтримки. Для них особливо в цей день важливо побути в колі друзів”, – сказала в коментарі “Радіо Свобода” голова правління Українського дому у Варшаві Мирослава Керик.

На великодній сніданок українці приходили цілими родинами, деякі з них були одягнуті у вишиванки.

“Я вранці посвятила паску в церкві й прийшла сюди. Я українка, де б я не була. Я тут не сама, тут велика громада, і у випадку чогось я завжди якусь підтримку відчую, бодай моральну. Завжди хочеться доторкнутися до свого”, – розповіла киянка Оксана Ковтонюк.

Чоловік львів’янки Наталії Домбровської зараз на передовій: він захищає територіальну цілісність України, а вона з двома дітьми знайшла прихисток у Варшаві. Жінка радіє, що святкує Великдень не сама. 

“Така спільнота дуже важлива, щоб відчути дух Великодня. Можна прийти, побачити українців разом, поспілкуватися, поділитися, тому що трохи бракує цього. Хочу побажати всім українцям бачити світло, дарувати тепло людям навколо і жити попри все, що відбувається”, – каже вона.

Торік великодній сніданок у Варшаві відвідали майже півтори тисячі українців.

Нагадаємо, що польський уряд ухвалив зміни до Закону “Про допомогу громадянам України”. У документі передбачається, зокрема, продовження тимчасового захисту для українських біженців до кінця вересня 2025 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter