Кримчан попереджають про безпекові ризики з російським інтернет-провайдером “Миранда-Медиа”, який пов’язаний зі спецслужбами РФ

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Російський інтернет-провайдер “Миранда-Медиа” запустив рекламну кампанію для потенційних клієнтів у тимчасово окупованому Криму. Кримські активісти вказують, що цей провайдер має тісні зв’язки з російськими спецслужбами.

Про це інформує Крим.Реалії з посиланням на кримського активіста міжнародного руху за деокупацію Криму #LiberateCrimea. 

Ілюстративне фото

У кримському відділенні #LiberateCrimea вважають, що користувачі мобільного зв’язку від компанії “Миранда-Медиа” ризикують “ділитися” своїми даними з російськими спецслужбами.

“Відомо, що “Миранда-Медиа” активно працює не тільки в Криму, а й на тимчасово окупованих територіях материкової України. Частина активів компанії належить “Ростелекому” – державній телекомунікаційній компанії РФ, тому спецслужби отримують доступ до інформації, що їх цікавить, уникаючи бюрократичних формальностей”, – розповів активіст, ім’я якого Крим.Реалії не називає з міркувань безпеки.

За його словами, до травня цього року “Миранда-Медиа” обслуговувала послугами мобільного зв’язку лише російські держструктури в Криму.

“Ми пам’ятаємо ініціативу спецслужб, озвучену вустами муфтія Аблаєва і Еміралі Аблаєв – окупаційний “голова Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя”. , про створення мобільного оператора для кримських татар. За нашими даними, тепер вони вирішили охопити всіх кримчан підконтрольним спецслужбам оператором зв’язку”, – сказав він. 

Активіст зазначив, що тарифи мобільного зв’язку від “Миранда-Медиа” вигідні для спілкування з регіонами сусідньої Росії, що є інструментом подальшої інтеграції владою РФ кримчан до російського суспільства.

Компанію “Миранда-Медиа” створили 2004 року в Москві. Тривалий час вона входила до групи “Національні кабельні мережі”, яку у 2014 році повністю викупив “Ростелеком”. З початку військової операції РФ із захоплення Кримського півострова компанія почала надавати послуги фіксованого зв’язку на українському півострові, а пізніше перереєструвалась у тимчасово окупованому Сімферополі.

У 2015 році “Ростелеком” скоротив частку в “Миранда-Медиа” зі 100 до 19,99%, а 80,01% компанії перейшли ТОВ “Судоходная компания “Люкстранс”. Ця структура володіння зберігається і зараз, за даними Rusprofile.

“Миранда-Медиа” – власниця кількох операторів на окупованих після 2014 року територіях України: “Донецк Телеком”, “Запорожье Телеком”, “Луганск Телеком”, “Херсон Телеком”, “Крымтелеком” та інших.

Раніше представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефона та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлено в смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Також украй активними є перевірки машин та людей на незаконній споруді, яку росіяни називають “кримський міст”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter