Сексуальна експлуатація та насильство в мережі щодо дітей є глобальною пандемією – дослідження

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Сексуальна експлуатація та насильство над дітьми є глобальною пандемією й зустрічається в кожній країні у світі, тож за останній рік 300 мільйонів дітей віком до 18 років постраждали від сексуальної експлуатації в інтернеті та зловживань. 

Такі дані Глобального інституту безпеки дітей Childlight Единбурзького університету. 

Ілюстраційне зображення. Фото: UNICEF / Dusko Miljanic

Автори дослідження кажуть, що їхня робота – “перше у світі оцінювання масштабу цієї нестерпної проблеми”

Сексуальна експлуатація та насильство над дітьми в мережі, за їхніми словами, зростає в геометричній прогресії та має глобальний характер, втім проблема лишається прихованою, бо “реальність часто надто складна для споглядання”.

Дослідники дійшли таких висновків:

  • Одна дитина з восьми у всьому світі за останні 12 місяців зазнавала онлайн-експлуатації, наприклад була учасником небажаних сексуальних розмов, які можуть охоплювати секстинг без згоди, небажані сексуальні запитання і небажані запити на статевий акт як з боку дорослих, так і з боку інших молодих людей.
  • Одна дитина з восьми стикалася з примусовим прийманням чи обміном зображень і відео сексуального контексту за останні 12 місяців.
  • 11% чоловіків у Сполучених Штатах, 7% чоловіків у Великобританії та 7,5% чоловіків в Австралії повідомляють, що вони брали участь у поведінці в інтернеті в якийсь момент свого життя, яку можна класифікувати як сексуальне насильство над дітьми в інтернеті.
  • Регіон Близького Сходу та Північної Африки отримує найбільшу кількість сповіщень / звітів про розміщення матеріалів сексуального насильства над дітьми на кількість населення, а саме дев’ять на тисячу осіб.
  • Північна Америка та Західна Європа є двома регіонами ЮНІСЕФ, де рівень розміщення матеріалів сексуального насильства над дітьми також високий.
  • Східна Європа та Центральна Азія мають один з найвищих показників поширеності фотографій і відео сексуального характеру без згоди, а також перегляду таких зображень і відео серед регіонів ЮНІСЕФ.
  • Азія, зокрема Південна Азія, Східна Азія та Тихоокеанський регіон, мають найбільшу загальну кількість повідомлень про сексуальне насильство, якщо об’єднати чотири основні глобальні джерела даних. Крім того, більш ніж одна дитина з десяти в регіоні Східної Азії та Тихоокеанського регіону повідомляють про сексуальні домагання в інтернеті минулого року, тоді як репрезентативних даних про поширеність у регіоні Південної Азії дуже бракує.
  • Не виявили статистично значущої різниці між досвідом дівчат і хлопців щодо сексуальної віктимізації в інтернеті за репрезентативними опитуваннями. Однак дівчата з’являються частіше в матеріалах про сексуальне насильство над дітьми в інтернеті згідно з усіма джерелами даних, що опрацьовували автори доповіді.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, яке фонд проводив серед українських дітей 14–18 років, 11% з них показували своє оголене тіло, а 10,4% дозволяли торкнутися до голих частин свого тіла або обмацати себе. Ще 7,8% опитаних займалися сексом за певну плату, а 3,2% погоджувалися сфотографуватись або знятись у фільмі в оголеному вигляді.

Водночас більшість дітей кажуть, що не розповіли б дорослим про насильство щодо них в інтернеті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter