73% дітей не розповіли б дорослим про насильство щодо них в інтернеті – опитування

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

73% опитаних дітей повідомили, що ніколи б не розповіли про насильство, яке з ними вчиняють у мережі, дорослим. 

Про це повідомила радниця з питань захисту в інтернеті при міністрі цифрової трансформації Анастасія Дякова у фейсбуку. 

Фото: з відкритих джерел

Про поведінку в мережі дізналися після опитування 4700 дітей з усіх регіонів країни, окрім тимчасово окупованого Криму та ОРДЛО. 

Виявилося, що понад половину опитаних (51,9%) почали користуватись інтернетом у віці 6–9 років, а 55% дітей здійснили першу реєстрацію в соцмережах у віці 8–10 років. Більшість дітей (95%) виходить у мережу вдома, проте 67,9% роблять це через мобільний інтернет.

Найпопулярнішими соцмережами серед дітей стали ютуб (91%), вайбер (79,5%), тікток (59,6%) та інстаграм (59,6%). Так, 63,4% опитаних мають сторінку в інстаграмі, 49,9% – в тіктоку, а 44,5% – на ютубі.

Фото: Sky News

Поцікавилися соціологи й щодо порно в мережі, яке можуть дивитися діти. Виявилося, що 39,8% вперше побачили порнографічні ролики у віці 8–10 років, а для 59,8% це було несподіванкою. Через рекламу порно знайшли 73,6% опитаних, 51,8% побачили його в соцмережі, а 20,7% – в онлайн-іграх. 

Щодо сексуального насильства, то кожна п’ята дитина в середній школі отримувала питання в мережі про свої інтимні частини тіла, у старшій школі таких налічили 40%. Кожна десята дитина в середній школі (11,2%) та кожна п’ята в старшій (18,5%) отримувала запити на надсилання інтимних фото.
5% дітей в середній школі й 7% у старшій отримували запит показати себе або інтимні частини тіла на камеру. Водночас 7% дітей у старшій школі надсилали такі матеріали. 

Дослідження також показало, що кожна п’ята дитина в старшій школі спілкувалася з незнайомцем в інтернеті про інтимні стосунки. Стільки ж дітей із середньої школи готові зустрітись із незнайомцем з інтернету. На таку пропозицію погодяться ще й 42% дітей зі старшої школи.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, яке фонд проводив серед українських дітей 14–18 років, 11% з них показували своє оголене тіло, а 10,4% дозволяли торкнутися до голих частин свого тіла або обмацати себе. 7,8% опитаних займалися сексом за певну плату, а 3,2% погоджувалися сфотографуватись або знятись у фільмі в оголеному вигляді.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, яким посилила покарання за сексуальне насильство та сексуальну експлуатацію дитини. Відтепер за придбання або зберігання дитячого порно можна отримати до трьох років в’язниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter