За придбання або зберігання дитячого порно в Україні відтепер можна отримати до трьох років в’язниці

Дата: 19 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, яким посилила покарання за сексуальне насильство та сексуальну експлуатацію дитини, зокрема передбачили покарання за придбання та володіння дитячою порнографією, втягнення до виготовлення порно дітей, а також публічний показ продукції сексуального характеру.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Interpol

Ухвалений законопроєкт погодив національне законодавство з нормами Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, відомої як Ланцаротська конвенція. Україна імплементувала документ минулого року, після 13 років з моменту підписання. 

Закон криміналізує придбання та володіння дитячою порнографією для використання в сексуальних цілях. За це відтепер можна отримати арешт на строк від трьох до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

За ввезення до країни дитячої порнографії для збуту, розповсюдження або зберігання можна отримати позбавлення волі на строк від 7 до 10 років. За виготовлення, розповсюдження, збут дитячої порнографії або примушування неповнолітньої особи до участі у створенні порно порушники можуть отримати обмеження волі від 8 до 12 років. 

Повторні дії щодо збуту, розповсюдження або зберігання караються позбавленням волі на строк від 9 до 15 років. Додатково засуджені за цей злочин втратять право обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Співробітники кіберполіції затримують чотирьох підозрюваних чоловіків за звинуваченнями в порнографічному обігу дітей, 2020 рік. Фото: Нацполіція

Законопроєкт регулює також питання публічного показу продукції сексуального характеру. За проведення видовищного заходу такого характеру, зокрема з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, до якого залучено неповнолітніх, суд може призначити позбавлення волі на строк від п’яти до семи років, а за відвідування такого заходу – від трьох до шести років.

Втягнення та примушування дитини до участі в такому заході шляхом обману, шантажу або використання уразливого стану, застосування чи погроза застосування насильства щодо дітей караються позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.

Після ухвалення закону покарання можна отримати й за пропозицію зустрічі, зроблену неповнолітнім, якщо доросла людина має на меті дії сексуального характеру. Обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на той самий строк суд може призначити, якщо після такої пропозиції було вчинено дії, спрямовані на те, щоб така зустріч відбулася.

Фото: Reuters

Обмеження волі від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років можна отримати за пропозицію зустрічі, щоб втягнути дитину у виготовлення порнографії. За повторне вчинення цих правопорушень або вчинення їх за попередньою змовою групою осіб можна вирушити за ґрати на строк від трьох до шести років.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, яке фонд проводив серед українських дітей 14–18 років, 11% з них показували своє оголене тіло, а 10,4% дозволяли торкнутися до голих частин свого тіла або обмацати себе. 7,8% опитаних займалися сексом за певну плату, а 3,2% погоджувалися сфотографуватись або знятись у фільмі в оголеному вигляді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter