Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада сьогодні ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”, відому як Стамбульська конвенція. Цей документ Україна підписала 11 років тому.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Під час акції “Відчинимо правду про насильство” біля ОП 2021 року. Фото: Наталія Адамович

За його словами, за законопроєкт №0157 “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами” проголосували 259 депутатів, проти було лише 8 голосів. Зокрема фракція “Слуга народу” надала 193 голоси, ЄС – 9, “Батьківщина” – 0, “Платформа за життя та мир” – 15, “За майбутнє” – 2, “Голос” – 10, “Довіра” – 13, “Відновлення України” – 12, позафракційні – 5.

Фото: Ярослав Железняк

Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”  18 червня 2022 року.

Вимога ратифікації Стамбульської конвенції озвучувалася деякими державами–членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Петиції на сайті президента про необхідність ратифікувати Стамбульську конвенцію двічі набирали понад 25 тисяч голосів –  в травні 2020-го та у лютому 2022 року. 

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: що потрібно знати про Стамбульську конвенцію

Це перший подібний документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти та стерилізацію.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, у тому числі й Україна, не ратифікували цю угоду. Здебільшого це відбувалось через протести представників церков та прихильників так званих “традиційних цінностей”. 

Як повідомили джерела LB в “Слузі народу” дискусії щодо ратифікації конвенції продовжувались і напередодні голосування.

“Проти ратифікації виступають як УПЦ МП, так і ПЦУ з УГКЦ. Багато депутатів бояться, що таким чином просто втратять підтримку на місцях. Але президент вимагає від нас голосувати. Інакше – розпустить нас та зробить правильно. Фракція дасть 200—205 голосів. Інше ми доберемо голосами груп”, – прогнозував один з депутатів.

Інший парламентар розповів, що в неділю відбулося засідання фракції, де спікер Руслан Стефанчук та прем’єр Денис Шмигаль “особисто просили депутатів голосувати за конвенцію, оскільки це треба для отримання статусу кандидата в ЄС”. Хоча всередині фракції є багато тих, хто не згоден.

Нагадаємо, у червні 2022 року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій вчергове виступила проти ратифікації в Україні Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. 

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій систематично виступає проти ратифікації Стамбульської конвенції, однак ратифікації від української влади вимагають вже щонайменше 50 тисяч українців: дві відповідні петиції набрали необхідну кількість голосів у травні 2020-го та у січні 2022-го. 

Верховна Рада вже намагалась ратифікувати Стамбульську конвенцію у 2017-му, однак натомість ухвалила закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та закон, що мав допомогти реалізувати положення конвенції. Завдяки закликам ради церков та поправкам нардепів з тексту вилучили поняття “гендер”, “гендерна ідентичність”, “гендерно зумовлене насильство”, “гендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Депутатки, які намагались повернути до тексту ці положення, пояснювали, що конвенція ґрунтується на розумінні того, що в основі насильства щодо жінок, включаючи домашнє, є гендерна нерівність, та що рівність між жінками та чоловіками є ключовим елементом запобігання та викорінення цього явища.

Минулого року Венеційська комісія розвіювала міфи щодо наявності “гомопропаганди” в Стамбульській конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Нагадаємо, що торік до поліції про домашнє насильство повідомили на 56% більше громадян, ніж у 2020-му.

Раніше ZMINA розповідала історію дніпрянки Марини Полях, яка, захищаючись, убила свого кривдника. Той знущався з неї впродовж двох років. До того як узятися за ніж, жінка 22 рази зверталася до поліції із заявами про насильство з боку колишнього співмешканця. Проте реального захисту з боку держави так і не дочекалася.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter