Рада посилила відповідальність за сексизм у рекламі

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт №3427 щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: slovoidilo.ua

Ініціаторами проєкту стали 45 депутаток та депутатів, серед яких Марина Бардіна, Марія Мезенцева, Євгенія Кравчук, Тетяна Циба, Інна Совсун, Ярослав Юрчишин, Соломія Бобровська, Дмитро Лубенець та інші. Вони прописали в документі визначення дискримінаційної реклами і Згідно з документом, це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, що є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб. та дискримінаційної реклами за ознакою статі і Згідно із законом, це реклама, яка містить твердження та/або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою та/або про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини; принижує гідність людини за ознакою статі; демонструє насильство за ознакою статі; містить зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта для привернення уваги споживача та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, що не мають прямого стосунку до рекламованого продукту чи способу його споживання., а також заборонили вміщувати в рекламній продукції твердження або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншого виду переваги однієї статі над іншою або щодо стереотипності ролі чоловіка і жінки.

Під заборону, згідно із законом, потраплять і демонстрація насильства за ознакою статі, а також реклама, в якій тіло людини або частини тіла подають виключно як сексуальний об’єкт, щоб залучити увагу споживача. Забороненою стане й реклама з натяками (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, які не мають прямого стосунку до рекламованого продукту або способу його споживання.

У разі порушення рекламодавець сплачуватиме штраф у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, а повторне вчинення порушення протягом року призведе до штрафу в 30-кратному розмірі вартості розповсюдженої реклами.

В Україні чоловіки та жінки однаково негативно ставляться до сексистської реклами, а дослідження свідчать, що така реклама відвертає увагу від продукту та ніяк не впливає на запам’ятовування бренду. Водночас українські компанії часто використовують сексизм, щоб привернути увагу, та рекламують за його допомогою будівельні матеріаликомп’ютерну техніку та навіть роботу з державними закупівлями

З проблемою сексизму в рекламі борються не тільки в Україні. У 2018 році Великобританія заборонила гендерні стереотипи в рекламі, а невдовзі після цього регулятор уперше припинив трансляцію в країні ролика компанії Mondelez, у якій показали двох тат, які залишили дитину на конвеєрі в ресторані, бо відволіклися на їжу. 

Нагадаємо, що цього року Рівненський окружний адміністративний суд погодився, що реклама місцевої піцерії, знята за мотивами порнофільму, є дискримінаційною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter