Суд визнав дискримінаційною рекламу піцерії з Рівного, в якій використали сюжет з порно

Дата: 26 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Рівненський окружний адміністративний суд погодився із висновком Держпродспоживслужби, що реклама піцерії, знята за мотивами порнофільму, є дискримінаційною.

Про це повідомляє видання “4 влада”. 

Рекламний ролик піцерії з Рівного з’явився у мережі влітку минулого року та викликах хвилю обурення. Відео створили за мотивами вірусного порнофільму “Orgy Is the New Black” з порно-сайту Collette. Кадр з нього став популярним мемом у 2017 році, за декілька років після виходу стрічки. 

У ролику піцерії дівчина сидить на дивані, а поряд стоять п’ятеро темношкірих чоловіків. 

“Я такого ще ніколи не робила, тому трохи хвилююся. Вас так багато, навіть не знаю, що обрати: з прошуто, ікрою, чи на чорному тісті. Хоча, що тут думати, давайте всі одразу”, – говорить акторка. 

Реклама закладу зібрала більше 100 тисяч переглядів за добу та обурила частину користувачів. 

Вже у вересні до управління Держпродспоживслужби в Рівненській області надійшло доручення від Держслужби з питань безпечності та харчових продуктів та захисту споживачів. Згодом у відомстві встановили, що реклама має ознаки дискримінації та відверті натяки на сексуальні стосунки, «що жодним чином не пов’язано з об’єктом реклами та особливостями його використання», а це є порушенням Закону України «Про рекламу».

«Держпродспоживслужба» призначила, щоб розповсюджувач реклами, керівник піцерії Олександр Муленко сплатив понад 5 тисяч гривень штрафу. Також його зобов’язали припинити поширювати ролик, однак бізнесмен не погодився та подав позов з вимогою скасувати рішення про штраф.

В суді ролик переглянули знову. Суддя Оксана Дудар звернула увагу, що реклама містить «відверті натяки на сексуальні стосунки, що жодним чином не пов’язано з об`єктом реклами (піцою) та особливостями його використання».

«Фрази «ого, який великий!», «вас так багато…», «…давайте всі одразу» та особливості ракурсу зйомки дівчини, що стоїть на дивані на колінах перед п’ятьма чоловіками та їсть різні шматки піци з рук чоловіків виключно ротом, без використання власних рук, вказують на дискримінаційний характер реклами за ознакою статі – натякають на нижчу, ніж чоловіка, роль жінки у соціальному, економічному і культурному житті», – йдеться у рішенні суду.

Тож, зважаючи на всі наявні докази, суд вирішив, що ця реклама є дискримінаційною та порушує ті ж норми, на які посилалися Держпродспоживслужба та «Українська Асоціація Маркетингу», зокрема статті закону «Про рекламу» та Стандарт «Недискримінаційна реклама за ознакою статі».

Суд погодився із зауваженням Олександра Муленка про те, що експертний висновок від «Української Асоціації Маркетингу» щодо дискримінаційності реклами має рекомендаційний характер. Однак суддя, яка досліджувала цю справу, зазначила:

«Саме за наслідками розгляду цієї справи суд, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні, дійшов висновку про дискримінаційний характер реклами закладу ресторанного господарства “Таверна “El Paso”, наявність у ній інформації, яка нехтує правилами пристойності».

Нагадаємо, що у березні Рада підтримала посилення відповідальності за сексизм у рекламі.

Українські компанії досі використовують сексизм, щоб привернути увагу до своєї продукції. Рекламують за його допомогою будівельні матеріаликомп’ютерну техніку та навіть роботу з державними закупівлями

Ще 2011 року в Україні ухвалили стандарти недискримінації за ознакою статі в рекламі та санкції за їхнє порушення. Однак кількість скарг на сексистську рекламу в Україні не зменшується, а механізм саморегулювання в цій сфері поки що працює не досить ефективно.

З проблемою сексизму в рекламі стикаються не тільки в Україні. У 2018 році Великобританія заборонила ґендерні стереотипи в рекламі. Згодом регулятор припинив трансляцію в країні ролика компанії Mondelez, у якій показали двох тат, які залишили дитину на конвеєрі в ресторані, бо відволіклися на їжу. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter