Рада попередньо дозволила корупціонерам відкуповуватись від в’язниці

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №11340, у разі остаточного ухвалення якого обвинувачені від корупції зможуть уникнути покарання у вигляді позбавлення волі. 

Карта документа є на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: armyinform

Проєкт закону внесли на розгляд парламенту 14 червня поточного року, а ініціатором ініціативи є очільник уряду Денис Шмигаль

У пояснювальній записці, аргументуючи необхідність ухвалення, згадують, між іншим, про вимоги ЄС та практику ЄСПЛ.

“Закріплення в кримінальному процесуальному законодавстві інституту кримінального провадження на підставі угод є прогресивним кроком України на шляху до європейських і загальноприйнятих у світі стандартів кримінального судочинства. Укладення угод з чітким дотриманням законодавчих вимог є запорукою пришвидшення здійснення кримінального провадження та боротьби з корупцією”, – йдеться у ній. 

Серед запропонованого у проєкті закону: 

  • можливість сплатити штраф навіть тоді, коли він не передбачений у санкції статті; 
  • можливість сторонам угоди домовитись про позбавлення волі, але на строк нижчий від найнижчої межі, за умов викриття іншої особи або відшкодування збитків;
  • звільнення від відбування покарання у звʼязку з випробуваним терміном у разі укладення угоди; 
  • збільшення іспитового строку до 6 років, а також збільшення до 8 років строку позбавлення волі, що дозволяє застосувати звільнення від нього;
  • можливість укладання угоди в особливо тяжких злочинах, віднесених до підслідності НАБУ, якщо збитки відшкодовані повністю або частково; 
  • погоджувати укладення угоди про визнання винуватості має керівник органу прокуратури; 
  • можливість змінювати угоду до того, як суд видалиться до нарадчої кімнати;
  • можливість подавати угоду до суду одноразово повторно, якщо усунули підстави, на основі яких суд відмовив у затвердженні угоди. 

Попри те, що офіційною метою документа, судячи з назви, є “підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості”, антикорупційні активісти різко розкритикували його. 

Так, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін ще перед голосуванням звертав увагу, що ідея уряду дозволить корупціонерам легально відкуповуватися від в’язниці. 

“Скориставшись вимогами Європейського Союзу про необхідність удосконалення угод зі слідством, частина депутатів з провладної фракції намагається проштовхнути ідею угод за відкуп без жодного викриття…в цих документах (вимогах – Ред.) аж ніяк не йдеться про те, щоб надати корупціонерам змогу відкупитися від покарання через угоду зі слідством. Така рекомендація була надана, оскільки під час імплементації цього механізму виникли практичні проблеми. Адже сьогоднішнє законодавство серйозно обмежує цей інструмент для ефективної співпраці зі слідством підозрюваних у корупційних злочинах”, – казав він. 

Критикують проєкт закону не лише антикорупційні активісти, але й Головне науково-експертне управління парламенту. У його висновку до законопроєкту йдеться, що запропонований авторами підхід “навряд чи підвищить ефективність укладення таких угод, про яку зазначається як у назві поданого законопроєкта, так і у супровідних документах до нього”.  Окрім цього документ має ще й техніко-юридичні недоліки. 

Ризики виявила й антикорупційна експертиза Верховної Ради. 

Нагадаємо, що нещодавно парламентарі намагались ухвалити закон, що дозволив би топкорупціонерам уникати покарання за службу у війську.Після розголосу цю норму прибрали з ухваленого документа. 

Корупція руйнівно впливає на права людини. Як показують останні дослідження, зловживання посадовців у світі процвітає, але як демократичні, так і авторитарні лідери не діють. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter