Рада дозволила відкривати в маленьких містах і селах комунальні ліцеї

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт  №4629-1, який дозволяє містам з чисельністю населення менш ніж 50 тисяч людей і селам створювати комунальні ліцеї для отримання профільної середньої освіти.

Про це повідомили на сайті парламенту.

Фото: з відкритих джерел

Документ, який внесли на розгляд Ради на початку року, підтримали 334 депутати.

Відтепер для створення та проведення освітньої діяльності комунального ліцею в містах з чисельністю населення менш ніж 50 тисяч людей і селах засновник має забезпечити: 

  • функціонування ліцею як окремої юридичної особи, інституційно і фізично відокремленого від початкової школи й гімназії;
  • функціонування не менш ніж двох класів (одного – в гірській місцевості), де має бути не менш ніж 25 учнів, протягом 10, 11 та 12-го року навчання;
  • створення безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища;
  • підвезення (в разі потреби) учнів і педагогічних працівників;
  • проживання учнів у пансіонах у разі, якщо їхній проїзд до ліцею займатиме тривалий час;
  • вільний і безкоштовний доступ до бездротового інтернету учням і вчителям у приміщеннях навчального закладу, зокрема в пансіоні.

Уряду доручили закласти окремі кошти для регіонів на створення і формування мережі старшої школи. Впровадження самої освітньої реформи перенесли з 2024 на 2027 рік.

Освіта є одним з основних прав людини, що закріплено в статті 26 Загальної декларації прав людини. Гарантують його також стаття 53 Конституції України та Закон України “Про освіту”. Згідно з дослідженнями Світового банку й Організації економічного співробітництва та розвитку, рівень освіти людини прямо впливає на її доходи та зайнятість у майбутньому, а також на тривалість життя та соціальну залученість

Нагадаємо, що після закриття шкіл на карантин 463 мільйони дітей у світі не змогли отримати доступ до дистанційного навчання.

Фотографія обкладинки: aljazeera.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter