Пирятинський активіст Вадим Кирпиченко заявив про побиття і погрози

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Журналіст і громадський активіст Вадим Кирпиченко з Пирятина на Полтавщині повідомив про напад на нього. Водночас нападники прийшли до активіста на роботу, а за кілька годин до інциденту опублікували повідомлення, яке активіст розцінює як погрозу, у фейсбук-групі “Апельсин” про локальні новини регіону, що її створив і наповнює Кирпиченко.

Про це він розповів у коментарі виданню ZMINA.

Вадим Кирпиченко. Фото з його фейсбук-сторінки

За словами потерпілого, сьогодні йому зателефонував невідомий і призначив зустріч біля будинку культури в Пирятині, а коли Кирпиченко вийшов до нього, виявилося, що це Олександр Бугайов, один зі свідків у справі про адміністративне правопорушення, яке відкрили щодо активіста ще минулого року, коли він намагався пройти на сесію міськради із плакатами з критикою міського голови (Центр прав людини ZMINA вніс цей випадок до моніторингу за 2020 рік як такий, що має ознаки юридичного переслідування).

Як зазначає Вадим Кирпиченко, чоловік спочатку кричав на нього, а тоді збив з ніг і кілька разів ударив. Активіст розповідає: викликав поліцію і написав заяву про злочин, але, коли поліцейські поїхали, нападник повернувся з іще кількома людьми, піднявся до нього в кабінет і знову побив, після чого хтось у будівлі, хто бачив ситуацію, ще раз викликав поліцію.

“Є синець, за пару годин яскраво проявиться. На голові кілька гематом маленьких. Руки, ноги подряпані”, – описує потерпілий.

За словами Кирпиченка, це вже другий напад на нього за участю цієї людини. Перший трапився 2 лютого 2021 року в барі “Живе пиво” в Пирятині. За словами потерпілого, Бугайов став кричати йому щось у нецензурній формі нібито через критику Кирпиченком політичної партії ОПЗЖ, а тоді інший чоловік із цієї компанії вдарив його в обличчя.

10 лютого 2021 року поліція Полтавщини підтвердила виданню ZMINA, що правоохоронці розслідують провадження за фактом нападу на Вадима Кирпиченка за статтею 125 Кримінального кодексу (“Умисне легке тілесне ушкодження”).

Олександр Бугайов зі свого боку в коментарі виданню ZMINA заявив, що це Кирпиченко на нього напав, але до поліції він начебто не звертався. Водночас на відео з камер спостереження в барі, яке пізніше Вадим Кирпиченко оприлюднив на ютуб-каналі “Апельсин”, не видно, щоб активіст виявляв якісь ознаки агресії, хоча там не чути, про що розмовляють учасники конфлікту.

За 2020 рік моніторинг Центру прав людини ZMINA зафіксував 101 випадок переслідування за громадську діяльність на підконтрольній Україні території. Серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів (22), фізичні напади на них (21) та знищення чи пошкодження їхнього майна (18). Лише в чотирьох випадках нападів з-поміж згаданого 21 оголошено про підозру ймовірним нападникам.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter