“Пиляли зуби напилком, катували струмом”: після деокупації Харківщини правоохоронці виявили 22 катівні росіян

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У деокупованих населених пунктах Харківської області правоохоронці знайшли вже 22 катівні, де росіяни утримували заручників. Майже в кожній поліція виявила сліди катування струмом.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на начальника Головного управління Національної поліції у Харківській області Володимира Тимошка.

Катівня, яку виявили у Козачій Лопані на Харківщині. Джерело: Харківська обласна прокуратура

Місця, де російські військові піддавали тортурам затриманих, виявлені у Вовчанську, Ізюмі, Куп’янську, Шевченковому, Козачій Лопані, Липцях, Великому Бурлуку, Пісках-Радьківських, Боровій.

За словами Тимошка, наразі назвати загальну кількість людей, які пройшли через ці тортури, не можна, оскільки частина їх зараз перебувають у РФ.

Начальник главку також повідомив, що поліція має інформацію про те, що окупанти також вивозили людей на територію РФ, катували їх там, а потім повертали в Україну.

“У деяких випадках вони вивозили наших людей на територію Російської Федерації, там катували, потім повертали в Україну, це у них є місце встановлене точно – Шебекіне. Це місце, де перебувають і наші військові, і поліцейські полонені, і там також вони катували людей. Декілька днів тому ми спільно з прокуратурою проводили слідчі дії, вилучили два тіла наших військовослужбовців, вони закатовані. Їх, ми точно знаємо, вивозили через Гоптівку в бік Бєлгорода живими, а повернули тіла”, – зазначив Тимошко.

За його словами, на окупованих територіях загарбники створили систему залякування: кожне захоплене місто було поділене на окремі сектори у кордонах кварталів чи навіть кількох вулиць, виходити за межі секторів було заборонено, порушники потрапляли на фільтрацію, їх ретельно перевіряли, “на підвал” саджали за найменшої підозри.

У кожній катівні, за словами голови поліції Харківщини, слідчі виявили сліди катувань струмом.

“У деяких катівнях пиляли зуби напилком, ми точно це знаємо за показами свідків. У туалет водили максимум один раз у день, годували тим, що самим було непотрібно. Утримували у приміщенні, не давали спати”, – додав Тимошко.

За даними правоохоронців, через катівні пройшли також 15 рятувальників, які залишилися на окупованих територіях, щоб виконувати свої обов’язки – гасити пожежі, розбирати завали.

Крім того, начальник Головного управління Національної поліції у Харківській області повідомив, що частина поліцейських, які залишалися на окупованих територіях, також пройшли через тортури.

“У нас є працівники, які є потерпілими, яких катували, тримали у ямах тощо”, – сказав Тимошко.

Виявленням та оглядом катівень, за даними прокурора Харківщини Олександра Фільчакова, зараз займаються 5 з 28 спільних мобільних слідчо-прокурорських груп.

Вже повідомлено про підозру чотирьом військовим РФ у справі про викрадення і катування трьох учасників АТО у Боровій Ізюмського району.

Нагадаємо, на деокупованих територіях Харківської області з різних місць поховань ексгумували вже понад шість сотень тіл людей, убитих російськими військовими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter