На деокупованій Харківщині знайшли вже понад шість сотень тіл

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях Харківської області з різних місць поховань ексгумували вже понад шість сотень тіл. 

Про це розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

Фото: Радіо Свобода

Закатованих росіянами та загиблих внаслідок обстрілів знаходили у Куп’янську, Пісках-Радьківських, Ізюмі та інших населених пунктах. У жовтні поліцейські у регіоні за добу отримали дані про чотири нових місця поховання. 

Очільник МВС зазначив, що на кожній деокупованій території правоохоронці зустрічають однакову картину, а саме наявність катівень окупантів. 

Проблемою є й встановлення осіб загиблих. Нині для цього проводять ДНК-тести. 

“Спеціальні лабораторії працюють і наші міжнародні партнери допомогли нам надати ці реагенти і лабораторії мобільні для того, щоб швидко можна було це робити. Але все одно ми розуміємо, що ця робота на тижні, інколи на місяці. Для того, щоб встановити, хто саме є закатований. Звертаються родичі, ми беремо відповідні зразки ДНК, порівнюємо і тільки протягом певного часу ми можемо це зробити”, – розповідає Монастирський. 

Про схожі проблеми повідомляли правоохоронці й на Донеччині. Так, на кладовищі у Лимані росіяни в братській могилі поховали кілька десятків військовослужбовців ЗСУ, а на іншій локації – понад сотню цивільних. Зараз майже 90 зразків біоматеріалів місцевих, які розшукують рідних, відправили на експертизу.

Монастирський нагадав, що Верховна Рада ухвалила спеціальний закон щодо ДНК, який має спростити процедуру ідентифікації тіл загиблих. Міністр каже про закон “Про державну реєстрацію геномної інформації людини”

Нагадаємо, що правоохоронці перевіряють інформацію про те, що знайдені напередодні у катівні росіян в селі Піски-Радьківські на Харківщині зубні протези нібито належать місцевому стоматологу. 

Фотографії зубних протезів з катівні, оприлюднені українськими правоохоронцями та посадовцями, потрапили у новини видань у всьому світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter