ПВК “Вагнер” займалася вербуванням новобранців для війни в Україні через твіттер та фейсбук

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Щоб вербувати медиків, операторів дронів і психологів для бойових дій на території України, російська приватна військова компанія “Вагнер” використовувала соціальні мережі “Твіттер” і “Фейсбук”.

Про це пише видання Politico з посиланням на британську дослідницьку спільноту Logically.

Реклама ПВК “Вагнер” у російському Челябінську

Як повідомляє видання, оголошення про роботу у “Вагнер” за останні десять місяців набрали майже 120 тисяч переглядів на двох платформах.

Інформацію публікували різними мовами від імені прихильників ПВК “Вагнер”.  У дописах повідомлялося про вакансії та містилися контактні номери телефонів, акаунти в телеграмі й пропозиції зарплат. Новобранцям обіцяли платити 2800 євро на місяць,  пропонували різні пільги, включно з медичним обслуговуванням.

Чи вдалими були кампанії з найму, невідомо, але підбурювання до насильства та пропаганда російської агресії проти України є порушенням окремих умов використання фейсбуку і твіттеру, зазначає Politico.

На запит видання у твіттері відповіли емодзі із зображенням “лайняшки” — 💩. Минулого тижня компанія вийшла із Хартії Європейського Союзу про дезінформацію.

У Meta, яка є власником Facebook, відповіли, що визначили ПВК “Вагнер” як небезпечну організацію. 

“Вона не може бути присутньою на наших платформах”, — заявив представник Meta.

У компанії додали, що видаляють пости, які містять “вихваляння або суттєву підтримку “Вагнер”, коли про це стає відомо, включно з публікаціями, спрямованими на вербування“.

Нагадаємо, наприкінці квітня поточного року, після скарги Міністерства культури та інформаційної політики України YouTube видалив відео ПВК “Вагнер” і канали, які їх поширювали. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у березні 2023 року сейм Литви визнав приватну російську військову компанію “Вагнер” терористичною організацією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter