Соцмережа “Twitter” вийшла з добровільного кодексу практики ЄС щодо дезінформації

Дата: 28 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Компанія Twitter Inc. стала єдиною великою технологічною платформою, яка цього року не надіслала повного звіту до Європейського Союзу згідно з кодексом, якого компанія погодилася дотримуватися до того, як її власником став Ілон Маск у 2022 році.

Про це повідомляє видання Bloomberg із посиланням на заяву єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона.

Джерело: Christopher Furlong/Getty Images

У лютому 2023 року Єврокомісія заявила про те, що у звіті компанії не вистачало даних і не було зобов’язань соціальної мережі щодо надання можливості фактчекерам.

“Twitter виходить з добровільного кодексу практики ЄС щодо боротьби з дезінформацією. Але зобов’язання залишаються. Ви можете втекти, але ви не можете сховатися”, – заявив Бретон.

Також він зазначив, що, крім добровільних зобов’язань, боротьба з дезінформацією стане юридичним обов’язком з 25 серпня відповідно до закону ЄС про цифрові послуги. Твіттер буде кваліфікуватися як “дуже велика онлайн-платформа”, що вимагатиме від компанії боротися зі шкідливим контентом і подавати щорічні оцінки ризиків до комісії.

“Наші команди будуть готові до правозастосування”, – наголосив єврокомісар з питань внутрішнього ринку.

Масові скорочення Ілоном Маском робочих місць у твіттері, в тому числі звільнення всього брюссельського офісу компанії, викликали занепокоєння щодо того, чи зможе компанія внести необхідні зміни, щоб відповідати правилам ЄС.

Недотримання правил може коштувати бізнесу штрафів у розмірі до 6% річного доходу або навіть призвести до повної заборони платформи з боку комісії.

Нагадаємо, що посилений Кодекс практики з дезінформації підписали й подали 16 червня 2022 року 34 підписанти, які приєдналися до процесу перегляду Кодексу 2018 року.

Підписанти зобов’язалися вжити заходів у кількох областях:

  • демонетизація поширення дезінформації;
  • забезпечення прозорості політичної реклами;
  • розширення прав і можливостей користувачів;
  • посилення співпраці з фактчекерами;
  • надання дослідникам кращого доступу до даних.

Раніше ZMINA повідомляла, що аналітики центру DFRLab зафіксували активне зростання кількості підписників російських, китайських та іранських державних медіа у твіттері після зміни політики платформи: таку тенденцію зафіксували з кінця березня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter