У твіттері зросла кількість підписників російських пропагандистських каналів – дослідження

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Аналітики центр DFRLab зафіксували активне зростання кількості підписників російських, китайських та іранських державних медіа у твіттері після зміни політики платформи: таку тенденцію зафіксували з кінця березня 2023 року.

Про це пише Media Sapiens.

Джерело: freepik.com

Соцмережа змінила алгоритми щодо облікових записів приблизно 29 березня 2023 року, йдеться в дослідженні центру.

Вже 21 квітня Національне громадське радіо США (NPR) підтвердило, що Твіттер ухвалив рішення припинити фільтрувати урядові облікові записи в Росії, Китаї та Ірані. Того ж дня про те, що соцмережа також видалила маркування державних ЗМІ з акаунтів, повідомило інформаційне агентство Reuters.

Зокрема, пропагандистський канал Russia Today (RT) володіє у твіттері дев’ятьма обліковими записами, три з яких мають мільйони підписників – @rtarabic, @actualidadrt і @rt_com. З них два продемонстрували різке збільшення кількості підписників починаючи з 27 березня 2023 року, третій показав зростання кількості підписників з 5 квітня, але повільніше, ніж попередні.

Так, RTArabic із понад 5,2 млн підписників, який є найпопулярнішим обліковим записом RT у твіттері, з 1 січня до 28 березня демонстрував постійне щоденне зниження середньої кількості підписників. Але в період з 1 до 15 квітня його аудиторія зросла на 17 тисяч. Приблизно на стільки ж зросла кількість підписників у @RT_com.

Середня кількість підписників у Twitter за @RTArabic. Масштаб показаний в мільйонах. Вертикальна червона лінія позначає початок періоду зростання 28 березня. (Джерело: DFRLab через Meltwater Explore) Середня кількість підписників RTArabic у твіттері (масштаб показаний в мільйонах). Вертикальна червона лінія позначає початок періоду зростання 28 березня. Джерело: DFRLab через Meltwater Explore
Середня кількість підписників @RT_com у твіттері (масштаб показаний у мільйонах). Вертикальна пунктирна червона лінія позначає початок періоду зростання 28 березня. Джерело: DFRLab через Meltwater Explore

В облікового запису @ActualidadRT – 3,4 млн підписників. Їхня кількість зменшувалася в попередні місяці, але з 5 квітня зростання відновилося.

Середня кількість підписників @ActualidadRT у твіттері (масштаб показаний в мільйонах). Вертикальна пунктирна червона лінія позначає початок періоду зростання 5 квітня. Джерело: DFRLab через Meltwater Explore

Водночас @RT_doc і @RTUKnews, які мають значно менше підписників, ніж провідні облікові записи RT, продовжують тенденцію до зниження кількості підписників, йдеться в дослідженні.

Також аналітики зафіксували зростання середньої кількості підписників на день в одному з акаунтів китайської China Global Television Network (CGTN) – @CGTNAmerica.

Щодо іранського PressTV, він керує кількома державними обліковими записами у твіттері, більшість із яких цього року не були активними у твітах оригінального контенту. Проте два акаунти, що опублікували твіти цього року, @PressTV та @PressTVFR, зазнали сплеску підписників 29 березня, наголосили дослідники.

Раніше ЗМІ повідомили, що Твіттер зняв обмеження на публікацію акаунтів російської влади, що були запроваджені у квітні 2022 року після повномасштабного вторгнення в Україну. Як помітили журналісти, російські державні облікові записи, як-от сторінка президента Володимира Путіна, міністерства закордонних справ та російського посольства у Великій Британії, відбиваються вгорі деяких результатів пошуку та в пропозиціях для підписки.

Водночас твіти російського уряду з’являються в стрічці “Для вас”, що керується алгоритмом твіттеру, для щойно створеного облікового запису, навіть якщо він не підписувався на них, стверджують медіа.

Обмеження на розширювання та рекомендацію державних облікових записів державам, які обмежують доступ до вільної інформації та беруть участь у збройному міждержавному конфлікті, твіттер увів у квітні минулого року після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Відтоді акаунти, пов’язані з РФ, не рекомендували в пошуку, домашній хронології та інших частинах сервісу.

Також відомо, що твіттер припинив уживати заходів для обмеження державних російських та китайських ЗМІ: позначка Stay informed біля дописів таких медіа вже не з’являється, попри те що публічно про зміну політики соцмережі щодо держвидань цих країн не оголошували.

Проте, за даними оглядачів твіттеру, публікації, пов’язані з російською війною в Україні, маркуються як дезінформація, що знижує їхнє охоплення та залучення.

Цікаво, що 9 квітня 2023 року один з користувачів із ніком Anonymous Operations запитав у власника Твіттеру Ілона Маска, чому той скасував обмеження щодо президента Росії Володимира Путіна та інших російських посадовців.

На що мільярдер відповів: “Мені говорили, що Путін назвав мене воєнним злочинцем за допомогу Україні, тому не те щоб він був моїм найкращим другом. Усі новини є якоюсь мірою пропагандою. Нехай люди самі вирішують”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter