“Путін хоче занурити в темну холодну зиму Україну і всю Європу”: окупанти готують чергові обстріли електростанцій

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти готують чергові провокаційні обстріли Запорізької атомної електростанції в окупованому ними Енергодарі, а також енергетичної інфраструктури інших областей.

Про це в ефірі телемарафону заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Фото: Радіо “Донбас.Реалії”

“Справді, є інформація про певну підготовку чергових провокацій та обстрілів Запорізької станції, про те, що особовий склад агресора має план перебування в укритті під час своїх сигналів. Тобто є переміщення техніки, є систематична діяльність із пошкодження ліній електропередач, яких зараз залишилося лише кілька, які поєднують ЗАЕС із українською енергосистемою”, – зазначив Юсов.

За його словами, окупанти після захоплення станції “побачили певну безкарність із боку міжнародної спільноти й це масштабують на всю енергетичну систему України, готуючи таким чином відверту гуманітарну катастрофу і кризу напередодні зими”.

“Ми вже можемо говорити, на жаль, не лише про Запорізьку АЕС. Російський агресор систематично, методично обстрілює всю енергетичну інфраструктуру України, і це, безперечно, може вплинути, зрештою, і на інші атомні об’єкти – на інші атомні станції”, – сказав речник ГУР.

Він додав, що в РФ залишається велика кількість ракет Х-22, якими вона може завдавати ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури України далеко від лінії фронту.

“Останні удари по енергетичній системі та критичній інфраструктурі України – це планомірні дії агресора, і цілком можливо уявити й інші сценарії. Україна, зі свого боку, до цього готується. Але це також виклик усьому світові, наскільки активно треба допомагати Україні в питаннях забезпечення протиповітряної оборони, протиракетної оборони й наскільки активно треба тиснути на режим Путіна і блокувати всі можливості подібного терору. Це однозначне порушення правил і норм ведення війни, це порушення гуманітарного права… Путін хоче занурити в темну холодну зиму Україну і всю Європу”, – підсумував Юсов.

Нагадаємо, що в неділю ввечері російські ракети вразили об’єкти критичної інфраструктури в низці областей. Щонайменше в п’яти регіонах є проблеми з електропостачанням та водопостачанням. Тоді без світла залишилися Харківська, Сумська, частково Дніпропетровська, Полтавська та Донецька області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter